Apple heeft de nieuwste versie van de MacBook Pro pas net gelanceerd, maar de eerste teleurgestelde gebruikers zijn de laptop al aan het retourneren. Veel trager dan werd geadverteerd, zo luidt de veelgehoorde klacht.

Sterker nog, je moet de gloednieuwe 2018 MacBook Pro met Intel’s Core i9 processor in een diepvriezer stoppen om de snelheid van 2,9 GHz te krijgen waar Apple mee adverteert.

Althans, die truc haalde Dave Lee op z’n Dave2D YouTubekanaal  uit om aan de snelheid te komen. Voordat Lee de laptop in de vriezer deed, presteerde het apparaat zelfs slechter dan z’n voorganger, een MacBook Pro uit 2017 met een Core i7.

“De i9 in deze MacBook haalt niet eens het basistoerental”, klaagt Lee in zijn video.

mbp 2018 i9 test

Foto: Snellere tijden met deze test. Bron: YouTube/Dave2D

Waarom de 15-inch MacBook Pro beter presteert in de vriezer? Omdat het ingebouwde koelingssysteem niet in staat is om de enorme hitte van de Core i9 te koelen.

Als het te warm wordt, vertraagt de Core i9 automatisch om beschadiging door oververhitting ("thermal throttling") te voorkomen. Maar blijkbaar vertraagt de Core i9 in de 2018 MacBook Pro voordat het basistoerental van 2.9 GHz bereikt is.

En dus stopte Lee zijn MacBook in de vriezer.

core i9 mbp test

Foto: YouTube/Dave2D

En inderdaad, nu wordt het apparaat voldoende gekoeld en bereikt het hogere snelheden zonder gevaar voor oververhitting.

Gebruikers van Reddit hebben dit inmiddels ook ontdekt.  Sommige gebruikers hebben hun order geannuleerd, hebben de laptop geretourneerd of zijn dat van plan.

Redditgebruiker jonlb87 zei: "Ik zou vanavond mijn i9 halen. Het lijkt erop dat ik dat ga afblazen."

En IDoHaveWorkToDo zei: "Vandaag mijn i9 2018 MBP teruggebracht. De geadverteerde turbosnelheid nooit gehaald. Geen fractie van een seconde. Ook het basistoerental werd niet gehaald." 2018 macbook pro

Foto: De 2018 15-inch MacBook Pro met een Core i9-processor. Bron: Apple

Lee vergeleek de Core i9 8950HK chip in de 2018 MacBook Pro met een andere, minder krachtige Core i7 8750H-chip in een Windows-laptop, de Gigabyte Aero 15X.

De Aero 15X was wél in staat om z'n geadverteerde snelheid te overstijgen – het basistoerental van 2,2 GHz steeg naar 3,1 GHz. De i7 8750H haalde overigens de 4,1 GHz turbo boost niet, waaruit we kunnen concluderen dat ook Microsoft moeite heeft met het koelen van de processoren.

core i9 testing dave2d

Foto: YouTube/Dave2D

Het lijkt erop dat Apple een Core i9 in een MacBook Pro heeft gestopt dat een ontwerp heeft dat die kracht en temperatuur helemaal niet aankan.

Redditor bogey-spades zei: "Wat me helemaal verbijstert is dat Apple dit óf niet wist, óf wel, maar toch tot de release besloot. Het is onverschilligheid of  hoogmoed, en geen van beide is goed."

LEES OOK: De eerste reviews van Apple’s nieuwe MacBook Pro zijn er – dit zeggen critici over de laptop