SpaceLife Origin ziet af van de opzienbarende plannen voor conceptie en bevallingen in de ruimte.

De Nederlandse startup was vorig jaar oktober overal ter wereld groot in het nieuws vanwege de aankondiging “menselijke voortplanting in de ruimte op een veilige manier mogelijk te maken”. Maar in een in juni in alle stilte geplaatste verklaring op de website van SpaceLife Origin, stelt CEO Kees Mulder dat hij vanwege “serieuze ethische, medische en veiligheidszorgen” afziet van de plannen voor twee missies om baby’s te maken en geboren te laten worden in de ruimte.

In de verklaring stelt Mulder ook dat hij zijn banden met medeoprichter Egbert Edelbroek heeft verbroken “vanwege een serieuze en niet te repareren vertrouwensbreuk”. Tegenover The Verge weigerde Mulder toe te lichten wat tot die vertrouwensbreuk heeft geleid en voor Business Insider waren Mulder en Edelbroek onbereikbaar.

Op de verklaring van Mulder na, is alle andere inhoud op de website van SpaceLife Origin verwijderd. De verklaring is ook te lezen op de LinkedIn-pagina van Mulder.

In oktober had SpaceLife Origin nog drie ruimtemissies aangekondigd voor de drie verschillende etappes van menselijke voortplanting.

Tijdens de eerste missie, genaamd ‘Missie Ark’, zou een kleine satelliet met sperma en eitjes aan boord in een baan om de aarde worden gelanceerd. Die missie zou in 2020 beginnen en per reageerbuis minimaal 30.000 euro gaan kosten. Het zaad en de eitjes zijn bedoeld als reservemateriaal voor het geval er een aardse catastrofe zou plaatsvinden, vertelde Edelbroek eerder in het Eindhovens Dagblad.

Bij de tweede missie, ‘Missie Lotus’ gedoopt, zouden eicellen in een speciale incubator in de ruimte worden bevrucht, om vier dagen later op aarde in een baarmoeder te worden ingebracht. Volgens The Verge zou die missie in 2021 van start gaan en tussen de 225.000 en 4,5 miljoen euro per klant gaan kosten, maar die missie is van de baan, schrijft Mulder.

Lees ook op Business Insider

De derde eveneens geschrapte missie heette ‘Missie Cradle’ en zou bestaan uit een bevalling waarbij een zwangere vrouw met hulp van een medisch team een baby zou krijgen in de ruimte. Dat zou in 2024 moeten gebeuren.

Missie Lotus en Missie Cradle baarden direct na de aankondiging veel zorgen bij medische experts, schreef The Atlantic destijds. Het lijkt erop dat die zorgen er nu toe hebben geleid dat SpaceLife Origin afziet van de opzienbarende plannen.

“Better safe than sorry”, schrijft Mulder daarover. “Dus ik moet afstand nemen van deze missies”.

Op het LinkedIn-profiel van Mulder is te zien dat hij nieuwe ruimteplannen heeft. Hij zei tegen The Verge: “Hou het in de gaten, maar het gaat NIET om zwangere vrouwen of baby’s vanwege de eerder gegeven redenen.”

Lees hier meer over ruimtevaart: