Commerzbank, de tweede bank van Duitsland, krijgt mogelijk een Nederlander aan het roer. Roland Boekhout is topkandidaat, melden ingewijden aan Bloomberg.

De 56-jarige Boekhout geeft momenteel leiding aan de tak voor zakelijke klanten van Commerzbank. Daarvoor was hij werkzaam bij ING.

De huidige topman Martin Zielke kondigde vrijdag aan bereid te zijn om zijn functie neer te leggen onder druk van aandeelhouders.

De Nederlander Roland Boekhout is topkandidaat om de nieuwe topman te worden van Commerzbank, als opvolger van vertrekkend bestuursvoorzitter Martin Zielke bij de tweede bank van Duitsland.

Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

De 56-jarige Boekhout werkt sinds begin dit jaar bij Commerzbank als leidinggevende bij de tak voor zakelijke klanten. Hij was daarvoor werkzaam bij ING, verantwoordelijk voor de Nederlandse en Belgische activiteiten van de bank. Eerder was hij al topman van de Duitse activiteiten van ING, van 2010 tot 2017.

Ook financieel directeur Bettina Orlopp van Commerzbank zou goede kaarten in handen hebben om de hoogste functie te vervullen.

Lees ook op Business Insider

Commerzbank verkeert al jaren in zwaar weer

Zielke kondigde vrijdag aan bereid te zijn om zijn functie neer te leggen onder druk van aandeelhouders. De raad stemt daarover op 8 juli. Verder maakte president-commissaris Stefan Schmittmann bekend dat hij gaat opstappen.

Met name grootaandeelhouder Cerberus Capital Management verwijt de leiding van de bank een mislukt beleid te voeren. De kritiek heeft onder meer betrekking op de kosten en winstgevendheid.

Naar verluidt was Zielke al bezig met plannen voor een grootscheepse reorganisatie, waarbij mogelijk tot 7.000 banen zouden verdwijnen. Ook zouden zo’n 400 bankfilialen voorgoed op slot gaan.

Het aandeel Commerzbank verloor dit jaar op de beurs van Frankfurt ongeveer een kwart van zijn waarde.

In 2019 liep een beoogde fusie met Deutsche Bank spraak. Ook een eventueel samengaan met ING ging niet door. De Duitse en Nederlandse overheid zouden daarover achter de schermen gesprekken hebben gevoerd.

LEES OOK: Kroonprins Steven van Rijswijk (49) volgt Ralph Hamers op als ING-topman – hij kan maximaal €2,1 miljoen per jaar verdienen