Steven van Rijswijk is per 1 juli de nieuwe topman van ING. De huidige risicodirecteur werkt al sinds 1995 bij de bank.

Van Rijswijk volgt Ralph Hamers op die topman wordt van de Zwitserse bank UBS.

Met Van Rijswijk kiest ING voor de veiligste optie. Hij is gepokt en gemazeld als zakenbankier en heeft ervaring op het hoogste niveau.

Over de beloning voor de CEO van ING is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Van Rijswijk gaat ongeveer hetzelfde verdienen als Hamers.

ING heeft Steven van Rijswijk benoemd tot de nieuwe topman van de bank. Op dit moment is hij de eindverantwoordelijke voor risico-inschattingen binnen het bestuur van de financieel dienstverlener.

Van Rijswijk volgt Ralph Hamers op, van wie eerder dit jaar bekend werd dat hij op 30 juni topman wordt van de Zwitserse bank UBS. Hamers kan daar mogelijk vijf keer zo veel verdienen.

Met Van Rijswijk kiest ING iemand die de bank al lange tijd van binnenuit kent. De Nederlander is al sinds 1995 in dienst bij de bank, waar hij onder andere werkte voor de afdelingen voor fusies en overnames en kapitaalmarkten. In 2017 werd hij benoemd tot lid van het ING-bestuur.

Steven van Rijswijk is de veiligste optie voor ING

Kenners noemden Van Rijswijk eerder de veiligste optie voor ING. Hij is gepokt en gemazeld als zakenbankier en heeft ervaring op het hoogste niveau.

Als hoofd risicobeheer heeft Van Rijswijk ook een cruciale rol bij het managen van de strengere kapitaaleisen waar banken aan moeten voldoen.  Als 'klassieke leningsmachine' heeft ING behoefte aan iemand die goed zicht heeft op kredietrisico’s, zei een ervaren Zuidas-bankier tegen De Telegraaf.

Andere namen die werden genoemd voor de functie waren CFO Tanate Phutrakul en rijzende ster Pinar Abay.

ING zoekt nog een nieuwe risicodirecteur

Het financiële concern prijst Van Rijswijk om zijn belangrijke bijdrage aan het versterken van de zogeheten poortwachtersfunctie van ING. Die functie, waarbij banken worden geacht op te treden tegen verdachte geldstromen, kwam in 2018 onder vuur te liggen. ING trof een schikking met het Openbaar Ministerie van 775 miljoen euro wegens tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen.

ING is nog op zoek naar een definitieve vervanger van Van Rijswijk als risicodirecteur. In de tussentijd neemt financieel directeur Tanate Phutrakul die taak binnen het bestuur waar.

In een verklaring op de ING-website zegt Van Rijswijk de koers van de bank niet radicaal om te gooien. "Als lid van het bestuur was ik verantwoordelijk voor die strategie, dus dat zou niet logisch zijn."

Van Rijswijk gaat maximaal 2,1 miljoen euro per jaar verdienen

Van Rijswijk gaat als CEO ongeveer hetzelfde verdienen als Hamers, zo werd begin maart bekend. De maximale beloning blijft 2,1 miljoen euro per jaar.

Over het salaris van de hoogste ING-baas is de afgelopen jaren veel te doen geweest. In 2018 was er veel ophef toen de raad van commissarissen van de bank de totale beloning van Hamers fors wilde verhogen naar zo’n 3 miljoen euro. Volgens ING was de maatregel bedoeld om het salaris aan de top concurrerend en marktconform te houden. Maar na felle reacties in politiek en samenleving zag de bank van het plan af.

In maart van dit jaar deed ING zijn nieuwe beloningsbeleid uit de doeken in het jaarverslag. De bank laat het streven vallen om beloningen van bestuurders te spiegelen aan de topsalarissen bij de Eurostoxx 50, de vijftig grootste Europese bedrijven.

In plaats daarvan vergelijkt ING de beloning voor de top vanaf nu met die bij zestien kleinere bedrijven, waarvan acht Nederlandse en acht financiële bedrijven uit Europa. Bij de groep zitten onder meer Ahold, ABN Amro en Rabobank.

Er zullen slechts “gematigde” loonsverhogingen plaatsvinden, denk bijvoorbeeld aan een inflatiecorrectie. Dit beleid blijft in ieder geval tot 2024.

Lees meer: