De nauwe band die Geert Wilders had met Israël is niet meer wat het ooit was, meldt De Volkskrant.

De politicus zou minder interessant zijn voor de Israëliërs omdat hij zijn politieke ideeën niet om heeft weten te zetten in beleid, aldus de krant op basis van bronnen binnen de joodse gemeenschap.

Daarnaast zou het PVV-standpunt over het ritueel slachten van dieren in 2012 zijn politieke vrienden in Israël hebben geschoffeerd. De ‘minder minder’-uitspraken zouden ook niet goed gevallen zijn bij de joodse organisaties.

Wilders onderhield de afgelopen jaren zeer nauw contact met diverse belangrijke Israëliërs. Zo had hij contact met de Israëlische generaal Amos Gilad en ging hij geregeld op bezoek bij de Israëlische ambassadeur.

De banden tussen Geert Wilders en Israël waren rond 2010 zo nauw, dat de AIVD onderzoek zou hebben gedaan naar de contacten, meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek. Onderzoek naar politici door de inlichtingendienst is beslist niet gebruikelijk.

Volgens de krant werd het onderzoek gedaan omdat er 'serieuze vragen' waren over de loyaliteit van Wilders door de nauwe banden die hij heeft of had met Israël.  Bij het onderzoek (een 'naslag') zijn geen bijzondere opsporingsmiddelen ingezet, zoals het plaatsen van een telefoon van Wilders.

LEES OOK: Om deze 3 redenen vindt Geert Wilders dat hij niet strafbaar is