De 27-jarige John Collison is de jongste selfmade miljardair ter wereld.

Samen met zijn 29-jarige broer Patrick richtte hij Stripe op, een betaaldienst die de grote concurrent van het Nederlandse Adyen is. De twee Ieren runnen het bedrijf vanuit San Francisco.

En dat doen ze goed: het bedrijf heeft een waarde van naar schatting 9,2 miljard dollar, omgerekend 8 miljard euro. Collison zelf heeft een geschat vermogen van 1 miljard dollar, zo’n 800 miljoen euro.

In de podcast ‘How I Built This‘ van de Amerikaanse publieke omroep NPR legt hij uit dat je meer nodig hebt dan intelligentie, vaardigheden en zelfs geluk om een bedrijf goed te kunnen besturen. Je hebt veel hardwerkende medewerkers nodig.

Toen hem werd gevraagd hoeveel succes van het bedrijf hij toeschrijft aan intelligentie en vaardigheden en hoeveel aan geluk, antwoordde hij:

"Ik denk dat een deel van het succes zeker toegeschreven kan worden aan intelligentie en vaardigheden, maar ik denk dat het de vraag is wiens intelligentie dat dan is. Ik denk namelijk dat de intelligentie en vaardigheden van de honderden mensen die voor ons hebben gewerkt, ervoor hebben gezorgd dat Stripe nu is waar het is."

"Als al die mensen er niet waren geweest, als ze niet slimme oplossingen voor problemen hadden bedacht en niet zo hard hadden gewerkt, dan hadden we geen enkele kans gehad om te zijn waar we nu zijn. Maar ik denk dat geluk ook belangrijk was. Er zijn groepen mensen die slimmer zijn dan wij en harder werken, en die geen geluk hebben gehad.

Patrick collison, john collison, stripe, sv100 2015

Foto: Patrick en John Collison stopten met hun opleiding om aan hun bedrijf te kunnen werken. Bron: Stripe

Collison groeide op op het Ierse platteland, waar zijn ouders een hotel hadden. De twee broers verhuisden naar het Amerikaanse Boston om te studeren - John ging naar Harvard, Patrick naar MIT. Terwijl ze daar in de kroeg zaten, kregen ze het idee voor hun eerste bedrijf, Auctomatic. Daarmee verkochten ze software aan eBay waarmee het makkelijker was om tweedehands spullen online te verkopen.

De twee broers stopten met hun studie en verhuisden naar San Francisco om verder te werken aan Auctomatic. In 2008 verkochten ze het aan een Canadees mediabedrijf voor 5 miljoen dollar, omgerekend 4,3 miljoen euro.

Het moeilijkste aan het bouwen van Auctomatic vonden ze het betaalsysteem. Daarom bedachten de twee broers dat het internet een beter systeem nodig had, en besloten ze dat zelf te bouwen.

Vandaag de dag handelt Stripe ieder jaar voor tientallen miljarden dollars aan betalingen af, schrijft Bloomberg. Voor iedere betaling rekent Stripe transactiekosten, waardoor de broers slapend rijk worden.

Dit jaar zit Stripe achter grotere vissen aan, zoals verzekeraar Allianz, Booking.com en hypotheekverstrekker Zillow. De broers willen ook in Nederland uitbreiden, vertelden ze begin juni aan het FD.