Het leven in de eurolanden is deze maand gemiddeld 0,5 procent duurder geworden in vergelijking met oktober 2015. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat maandag op basis van een eerste schatting.

Het prijspeil in de eurolanden steeg daarmee deze maand iets sterker dan in september, toen een inflatie van 0,4 procent werd gemeten, en heeft nu het hoogste punt bereikt sinds juni 2014. De geldontwaarding blijft nog ver verwijderd van het peil van net geen 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft.

De ECB probeert met een ongekend laag rentetarief voor banken de zwakke economische groei en de hardnekkig lage inflatie in de eurolanden aan te jagen.

In dat kader koopt de centrale bank ook maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties op bij financiële instellingen. Dat programma loopt minstens tot en met eind maart volgend jaar, maar kan ook worden verlengd als dat nodig is.

Eerder deze maand zei ECB-president Mario Draghi dat de inflatie in de eurozone waarschijnlijk over ruim twee jaar het door de ECB nagestreefde peil bereikt van net iets minder dan 2 procent.

Draghi herhaalde de eerdere ECB-prognose dat de inflatie de komende maanden gaat stijgen, om in 2017 uit te komen op 1,6 procent. Vervolgens neemt de inflatie verder toe, zodat het beoogde peil “eind 2018 of begin 2019” wordt bereikt, aldus de centralebankpresident.

Om op het gewenste niveau te komen moet de ECB wel vasthouden aan zijn bijzonder ruime monetaire beleid. Draghi beaamde dat dit beleid neveneffecten heeft, die een risico kunnen vormen voor de financiële stabiliteit.

Lees ook op Business Insider

Het ECB-beleid leidt echter niet tot zeepbellen in de markt, stelde hij. “We houden dat in de gaten, maar zien er geen bewijzen voor. Prijzen gaan inderdaad omhoog, maar de mate waarin er met schulden wordt gefinancierd neemt niet toe.”

Eurostat meldde geen cijfers van afzonderlijke landen. Eind vorige week werd in Duitsland al wel een inflatie van 0,8 procent gemeld voor oktober. In Frankrijk werd het leven gemiddeld 0,4 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee lag de inflatie in Frankrijk gelijk aan het niveau van september.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt 10 november het inflatiecijfer over oktober in Nederland bekend.