ANALYSE – Wat is de overeenkomst tussen Mark Rutte, Greta Thunberg en Bollywood-ster Deepika Padukone? Ze waren deze week alle drie aanwezig op de bijeenkomst van wereldleiders in Davos.

De bijeenkomst werd maandag afgetrapt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die organisatie maakte van de gelegenheid gebruik om de economische vooruitzichten voor weer eens te temperen. Het IMF gaat nu uit van een groei van de wereldeconomie met 2,9 procent in 2019 en 3,3 procent dit jaar.

Voor opkomende landen is de gemiddelde groeiprognose met 0,2 procentpunt verlaagd. Met name de reden voor de bijstelling springt in het oog. Het is nu eens niet de handelsoorlog of de zwakke economie in Europa die ons parten speelt. Deze keer is India de boosdoener, volgens het IMF.

Op het eerste oog is er weinig aan te merken op het groeitempo van India. De economie van het land werd in 2019 ruim 5 procent groter. In Europa komt de groei sinds al sinds 2007 niet meer boven de 3 procent uit.

Toch is premier Modi er veel aan gelegen om het groeitempo flink op te schroeven. Op weg naar zijn verkiezingszege vorig jaar beloofde hij dat de Indiase economie in 2024 ongeveer dubbel zo groot is als twee jaar geleden. Het tevreden houden van de bevolking is natuurlijk veel belangrijker voor Modi. Dat wordt een flinke uitdaging, aangezien de werkloosheid is opgelopen tot het hoogste niveau in meer dan veertig jaar.

India heeft groei nodig om voldoende banen te scheppen

Elk jaar betreden maar liefst 10 miljoen jongeren de arbeidsmarkt van India. De beste manier om ervoor te zorgen dat die allemaal een baan krijg, zodat de werkloosheid beheersbaar blijft, is het aanjagen van de economische groei.

Die groei staat onder druk doordat banken worstelen met veel wanbetalers. Bij andere kredietverstrekkers – de zogeheten schaduwbanken – is dat probleem minstens even groot. De leningenkraan gaat dicht en dat zet een rem op de bedrijvigheid.

Lees ook op Business Insider

Door de problemen neemt het vertrouwen van de Indiase bevolking in de eigen economie af. En dat is een slechte ontwikkeling, in een land waar consumentenuitgaven goed zijn voor maar liefst 60 procent van het nationaal inkomen.

Potentieel van Indiase economie is groot

Op de valutamarkt is nauwelijks iets te merken van de economische problemen in India. De roepie is in 2019 slechts met zo’n 2 procent gedaald ten opzichte van de dollar.

Ondanks dat het land heel veel grondstoffen moet invoeren, namen de valutareserves bij de centrale bank met ruim 10 procent toe tot meer dan 450 miljard dollar. Die stijging te danken aan een flinke instroom van geld van buitenlandse investeerders. Die stopten hun geld in Indiase aandelen, zodat de beurskoersen met bijna 20 procent opveerden.

Beleggers kijken voorbij de huidige malaise, naar de enorme groeikansen op de lange termijn. Consultancyfirma PwC voorspelt bijvoorbeeld dat de economie van India in 2050 groter is dan die van de Verenigde Staten. Met zo’n groeipotentieel is het waarschijnlijk niet verstandig om op de lange termijn tegen de roepie te wedden.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.