“De enige échte dealbreaker voor mij is wanneer iemand zich opzettelijk anders voordoet op zijn CV, of zijn ervaringen op één of andere manier verdraait.”

Zo vertelt een enthousiaste Yvonne Agyei (48), de uit Californië afkomstige chief people officer van Booking.com, de wereldwijde gigant voor reserveringen van hotelkamers en andere accomodaties met het hoofdkantoor in Amsterdam.

Booking.com heeft 198 kantoren in 70 landen en jaarlijks melden zich ruim 400.000 sollicitanten bij de internetonderneming. De taak van Agyei en haar 500 collega’s bij Human Resources is om daar de absolute toptalenten uit te vissen.

Over de absolute no-go vertelt ze tegen Business Insider Nederland: “Je zou verwachten dat dit een soort van no-brainer is, maar als kandidaat moet je altijd eerlijk en transparant zijn over wie je bent. De waarheid komt altijd uit. Gelukkig is dit een fout die ik niet heel veel mensen zie maken.”

Gemiste kans

Wel ziet ze kandidaten vaak op een ander punt in de mist gaan. Of ja, het is naar Agyei eerder een gemiste kans. “Ik zie heel veel sollicitanten die alleen focussen op hun werkervaring en educatieve achtergrond, en vergeten een compleet beeld te schetsen van wie ze als persoon zijn.”

Volgens de expert wordt relevante levenservaring steeds belangrijker in sollicitatieprocedures. “Spreek je meerdere talen? Heb je in verschillende landen gewoond? Doe je in je vrije tijd vrijwilligerswerk bij een non-profitorganisatie? Ben je ooit een eigen bedrijf begonnen? Reis je veel?”, somt Agyei heel snel op.

“Bij Booking.com willen we graag begrijpen wat de persoon die mogelijk iedere dag bij ons komt werken, heeft gevormd en beïnvloed.”

Vertel nieuwe dingen in het sollicitatiegesprek

Het is iets waar ze ook regelmatig met sollicitatiegesprekken tegenaan loopt. “Veel kandidaten spenderen tijdens het gesprek veel tijd aan het toelichten van hun CV, functie na functie, bedrijf na bedrijf. Het neemt vaak het hele gesprek in beslag en uiteindelijk heeft de manager niet veel geleerd over de kandidaat. Behalve dan wat er al in zijn CV stond.”

Agyei: “Een vraag die ik dus graag stel, is hoe je beslissingen maakt. Waarom besloot je voor een nieuwe baan te gaan? Of voor een bepaalde studie of cursus... of om verder te studeren?”

Uiteindelijk vraagt ze de kandidaat wat hij of zij heeft geleerd van die ervaring. “Een breder beeld krijgen van hoe jij denkt en wat je kunt toevoegen aan een functie, is cruciaal om aangenomen te worden.”

LEES OOK: 7 tekenen dat je baas van jou onder de indruk is, ook al is dat niet altijd even duidelijk