Stel je wilt promotie maken, maar je vindt het lastig om de mening van je baas te peilen.

Het ‘lezen’ van je manager is dan ook een belangrijke skill. Want niet alle managers zijn even expliciet tevreden met je prestaties en capaciteiten.

Maar vaak geven ze wel hints, zoals deze zeven hieronder:


1. Ze geven je regelmatig feedback

Bron: CandyraiN/Shutterstock

Volgens Suzanne Bates, CEO van Bates Communications en auteur van All the Leader You Can Be, is het moeilijk om je baas te ‘lezen’. “Een baas die jou als talentvol ziet, geeft je continu feedback – hoewel niet alle feedback positief hoeft te zijn. Opbouwende kritiek is vaak een bewijs dat je meer verantwoordelijkheid aan kan”, aldus Bates.


2. Ze vragen om je input

Bron: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Bruce Tulgan, oprichter van Rainmaker Thinking en auteur van It's Okay to Manage Your Boss, zegt dat managers geneigd zijn meer te overleggen met werknemers waar ze meer vertrouwen in hebben. "Zodra een baas regelmatig input vraagt in een een-op-een-gesprek of een teamvergadering en je ruimschoots de tijd geeft voor je input, dan zijn dit goede tekenen", vertelt hij aan Business Insider.


3. Ze strooien niet met complimenten

Bron: Sebastiaan ter Burg/Flickr

Managers strooien niet altijd met complimenten zodra ze tevreden zijn over je prestaties, aldus Bates. Heb je twijfels daarover, vraag dan gewoon om feedback. Tulgan beaamt dat medewerkers niet altijd feedback hoeven te verwachten. Hij zegt: "Maak de verwachtingen van je baas expliciet en hou voor jezelf je prestaties goed bij. Dat geeft je houvast in je groei."


4. Ze geven je meer verantwoordelijkheid

Bron: Flickr/Strelka Institute for Media

Managers vereenzelvigen zich vaak met hun meest getalenteerde medewerkers. Je krijgt eerder de leiding over belangrijke projecten en zelfs over je collega's.


5. Je bent hun achtervang

Bron: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Zodra andere medewerkers het moeilijk hebben, stuurt je manager ze naar jou toe. Tulgan: "Als je baas anderen vertelt om naar jou te gaan voor begeleiding, is dit een positief teken".


6. Ze plannen regelmatig een een-op-een-gesprek in

Bron: Sebastiaan ter Burg/Flickr

Bazen maken graag vaak tijd vrij voor de medewerkers waarin ze potentie zien. Ze zijn benieuwd naar je ambities binnen het bedrijf en hoe ze je kunnen behouden voor de onderneming. Je baas weet dan welke stappen hij of zij moet ondernemen om je te behouden.


7. Je groeit uit tot verlengstuk van je baas

Bron: Alper Çuğun/Flickr

Zodra je manager je voortdurend vraagt of jij de nieuweling in het kantoor kan rondleiden en inwerken, dan kan het lijken alsof ze je belangrijker taken ontnemen. In een aantal gevallen kan dat misschien zo zijn. Maar je baas kan ook sluimerende leiderschapscapaciteiten bij je uittesten en kijken hoe je met die verantwoordelijkheden omgaat.

LEES OOK: Millennials praten vrijelijk over hun salaris – dit zijn de 5 redenen voor hun openheid