De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump zijn in het Capella hotel op het Singaporese eiland Sentosa begonnen aan hun topontmoeting.

Zij zullen de komende uren praten over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea. Voorafgaand aan de historische ontmoeting gaven ze elkaar een historische handdruk

Naar verwachting zullen ze de eerste 45 minuten onder vier ogen spreken, dat wil zeggen alleen met tolken erbij. Na hun tête-à-tête zijn er gesprekken met meer functionarissen erbij, onder wie Trumps buitenlandminister Mike Pompeo en Kims rechterhand Kim Yong-chol.

De top wordt afgerond met ‘een werklunch’. The Straits Times meldde eerder dat Kim om 14.00 uur (08.00 uur onze tijd) weg wil. Trump vertrekt vijf uur later. Hij spreekt om 16.00 uur (10.00 uur onze tijd) met de pers.

Eerst spraken ambtenaren elkaar

President Donald Trump liet dinsdagavond laat Nederlandse tijd via Twitter weten dat de besprekingen in Singapore tussen ambtenaren uit de Verenigde Staten en Noord-Korea waren begonnen.

“De vergaderingen gaan goed en snel”, schrijft Trump. “Maar uiteindelijk doen ze er niet toe. We zullen allemaal snel genoeg weten of een echte deal mogelijk is.”

Avondwandeling Kim

Kim Jung-un heeft zich voor zijn ontmoeting met Donald Trump een stapavondje gepermitteerd in Singapore. De Noord-Koreaanse leider zwaaide en lachte naar enthousiaste passanten tijdens zijn stadstoer, die behalve voor verraste inwoners ook een welkom cadeau was voor verslaggevers.

Kim bracht onder meer een bezoek aan de grootste plantenkas ter wereld en het Marina Bay Sands-resort, een zeer luxe hotel met op de hoogste verdieping een befaamd buitenzwembad in de vorm van een reusachtig surfboard. Later kuierde hij rond bij de haven in het centrum van het zakendistrict. De Singaporese minister van Buitenlandse Zaken Vivian Balakrishnan zette een selfie op Twitter, met naast de grijnzende Kim ook nog zijn onderwijscollega Ong Ye Kung.

Foto: EPA/LYNN BO BO

Het avondlijk uitje was de enige keer dat Kim maandag zijn zwaarbewaakte hotel, het St. Regis, verliet. Hij nam daar zondag zijn intrek in gezelschap van onder anderen zijn zuster Kim Yo-jong en buitenlandminister Ri Yong-ho.