Oud-topman van Uber Travis Kalanick timmert hard aan de weg om weer de scepter te zwaaien over een nieuw bedrijf. Hij wil nu een vastgoedbedrijf runnen.

Kalanick overziet een investeringsvehikel genaamd 10100 (uitgesproken als ‘ten one hundred‘ en een verwijzing naar het adres uit zijn jeugd). Het geld in dit fonds komt van zijn Uber-aandelen, die hij verkocht toen het bestuur hem op een spectaculaire manier buitenwerkte na tal van schandalen. Wat begon met programmeur Susan Fowler die de seksistische cultuur bij het bedrijf beschreef, beleefde een hoogtepunt toen Kalanick gefilmd werd terwijl hij heftig in discussie ging met een Uber-chauffeur die kritiek durfde te uiten. Eenmaal op straat cashte Kalanick een deel van zijn belang in. Hij verkocht 1,4 miljard dollar aan SoftBank en zette daarmee 10100 op.

Business Insider maakte vorige maand een overzicht van het rare gedrag van Kalanick in zijn laatste maanden bij Uber.

Het fonds van Kalanick stopt 150 miljoen dollar in City Storage Systems, of kortweg CSS, is de eerste investering. Wellicht opvallender is dat Kalanick zelf het bedrijf zal leiden als CEO. Verloren gewaand vastgoed heeft een enorme potentie, stelt hij:

CSS is geen onderneming die zich richt op glimmende woontorens of kantoorcomplexen. Het zoekt liever de potentie in ‘rampzalig vastgoed in de detailhandel, parkeerterreinen en industrie’.

Lees ook op Business Insider

Als we Kalanick mogen geloven ligt er voor 10 miljard dollar van dergelijke bouwwerken op hem en zijn nieuwe bedrijf te wachten. CSS wil deze plekken ‘herinrichten’ voor het ‘digitale tijdperk’. Twee voorbeelden uit de stal van CSS moeten illustreren wat de nieuwe CEO hiermee bedoelt. Zo levert CloudKitchens keukens en andere diensten aan startups in de maaltijdbezorging en doet CloudRetail iets vergelijkbaars voor online marktplaatsen.

Het doel is uiteindelijk om van kansrijke locaties banenmachines te maken, schrijft Kalanick. Al dat potentieel mag niet blijvend verloren gaan. In een eerder nieuwsbericht over de oprichting van 10100 meldde Kalanick eveneens dat hij zich als investeerder zal richten op stadsvernieuwing en innovatie in China en India.