Meer dan zes maanden nadat Travis Kalanick gedwongen werd op te stappen als CEO van taxidienst Uber zijn er nieuwe details aan het licht gekomen over hoe dat zo gekomen is.

Bloomberg publiceerde donderdag een gedetailleerd rapport over de val van Kalanick en omschreef de gebeurtenissen als “gekker en zwarter ” dan we ons hadden kunnen indenken. Het rapport toont een blik op de laatste maanden van het leiderschap van Kalanick waarin veel bizarre vergaderingen plaatsvonden en in het geheim gelobbyd werd.

Misschien is het meest veelzeggende detail uit het rapport wel de reactie van Kalanick toen hij met een camera werd betrapt op het schreeuwen naar een Uber-chauffeur. Afgelopen februari kwamen beelden online waarop Kalanick in discussie ging met een chauffeur over de ritprijs. In het filmpje dat de chauffeur Fawzi Kamel zelf opnam werd Kalanick agressief en schreeuwde hij krachttermen naar Kamel.

Volgens Bloomberg was Kalanick in vergadering in het hoofdkantoor van Uber met andere topbestuurders toen de video online kwam. Zo omschrijft Bloomberg zijn reactie:

“Toen het filmpje was afgelopen stond iedereen aan de grond genageld. Kalanick had wel door dat hij een vorm van spijt moest betuigen over zijn gedrag. Volgens iemand die er bij aanwezig was ging hij letterlijk op handen en voeten zitten en begon hij over de vloer te kronkelen. ‘Dit is erg’, mompelde hij daarbij. ‘Ik ben verschrikkelijk.'”

Maanden later plande Kalanick een gesprek met Kamel om het recht te zetten. Volgens Bloomberg had dat gesprek kort moeten zijn en zou Kalanick zijn excuses moeten aanbieden. Maar er ontstond al snel weer een grimmige sfeer en in het uiteindelijk meer dan een uur durende gesprek werd de verhitte discussie over de ritprijzen nog eens dunnetjes over gedaan.

Aan het eind van het gesprek bood Kalanick de chauffeur Uber-aandelen aan, maar dat keurden de advocaten van Uber gelijk af. Volgens Bloomberg bood Kalanick daarna aan om Kamel 200.000 dollar van zijn eigen geld te betalen.

Lees ook op Business Insider

Een vertegenwoordiger van Uber zei tegen Bloomberg: “De ontmoeting eindigde wel positief. Travis waardeerde de openheid en de vergevingsgezindheid van meneer Kamel.”

Bloomberg heeft veel meer smeuïge details over de laatste maanden van Kalanick bij Uber. Lees hier meer (engels).