De extra trekking van de Staatsloterij op 27 mei mag doorgaan van de rechter

De Staatsloterij heeft spijt van de onrust die onder deelnemers is ontstaan, met name over haar werkwijze. Onder de kop 'We hebben geluisterd. En we hebben geleerd' heeft de loterij zaterdag een paginagrote advertentie geplaatst in De Telegraaf. Hij doelt onder meer op het oordeel van de Hoge Raad dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed volgens het hoogste rechtscollege onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan. Daarnaast werd beweerd dat de Staatsloterijtrekking te manipuleren zou zijn. De organisatie schakelde een extern bureau in dat na onderzoek vaststelde dat de loterijsystemen betrouwbaar zijn. Daar bovenop daalde de omzet met 4,5 procent.

Foto: ANP

De extra trekking die de Staatsloterij op 27 mei gepland heeft voor deelnemers uit de periode van 2002 tot 2007 kan doorgaan.

Dit bepaalde de voorzieningenrechter in Alkmaar donderdag in een door Ferdy Roet van Loterijverlies B.V. aangespannen zaak, waarin hij een ultieme poging deed de trekking tegen te houden.

De rechter oordeelde dat Loterijverlies niet ontvankelijk is en er daarom geen inhoudelijk oordeel gegeven kan worden.

Roet loopt al jaren te hoop tegen de Staatsloterij. Tot bij de Hoge Raad kreeg hij gelijk voor zijn stelling dat de loterij deelnemers misleidde door winstkansen te overdrijven. Maar de onderhandelingen over compensatie liepen stuk en zelf werd hij uit het bestuur van de door hem opgerichte stichting Loterijverlies gezet.

Kortgeleden schikte de Staatsloterij met stichting Staatsloterijschadeclaim. Onderdeel van de deal was de extra trekking later deze maand.

Bijzondere trekking

Iedereen die tussen 2002 en 2007 heeft meegespeeld kan tot vier gratis loten krijgen voor een bijzondere trekking met een totaal prijzenpakket van 13,5 miljoen euro, waaronder vijf keer 1 miljoen euro. Wie mee wil doen, moet wel afzien van eventuele gerechtelijke stappen.

Zelfs mensen die hun loten van jaren terug niet meer in de kast hebben liggen of nabestaanden van overleden loterijspelers, mogen meedoen.

“Wij snappen ook wel dat niet iedereen zijn loten al die jaren heeft bewaard of nog kassabonnetjes heeft”, zei een woordvoerder van de Staatsloterij eerder. Richting mensen waarvoor dat speelt wordt “een gebaar van goede wil” gemaakt, maar de zegsman voegt daaraan toe dat achteraf wel wordt gecheckt of prijswinnaars een geloofwaardig verhaal hebben.

“Stel je wint straks 1 miljoen euro en je zegt dat je je loten altijd kocht bij een bepaalde boekhandel. Dan gaan wij wel kijken of die boekhandel ook echt bestaat”, stelt hij. Erfgenamen kunnen hun overleden familieleden alleen aanmelden voor de trekking op 27 mei als ze ook een akte van overlijden kunnen overhandigen.

Luizenfooi

Als gevolg van de deal heeft Ferdy Roet van Loterijverlies de afgelopen weken gezien dat enkele tienduizenden van de circa 200.000 mensen die hij vertegenwoordigde hebben gekozen voor deelname aan de extra trekking. Volgens Roet, die veel hogere schadevergoedingen najaagt, stevent zijn eigen claimorganisatie daardoor af op een financiële ramp. Hij noemde de extra trekking "een luizenfooi".

Volgens Roet is sprake van "een paniekloterij ter afkoop van jarenlang bedrog". Hij vindt dat de Kansspelautoriteit (Ksa) uit bescherming van consumenten nooit ontheffing voor de extra trekking had mogen verlenen. "De Staatsloterij doet hetzelfde als de Nederlanders toen ze in 1626 Manhattan voor 32 tot 40 kralen kochten van de indianen", zei hij. Volgens hem "ruilt geen weldenkend mens de 23-karaats vordering die er ligt in voor een tot vier staatsloten".

De Ksa en de Staatsloterij stelden daar tegenover dat Roet vooral opkomt voor zijn eigen belang, niet dat van de deelnemers. Met zo'n twee miljoen aanmeldingen tot nu toe spraken zij van "breed draagvlak" voor de extra trekking. Verder benadrukten de raadslieden van beide organisaties dat niemand wordt benadeeld. "Deelname is vrijwillig. Wie niet wil meedoen, kan zo naar een claimstichting zoals die van de heer Roet."