De extra trekking van de Staatsloterij op 27 mei mag doorgaan van de rechter

De Staatsloterij heeft spijt van de onrust die onder deelnemers is ontstaan, met name over haar werkwijze. Onder de kop 'We hebben geluisterd. En we hebben geleerd' heeft de loterij zaterdag een paginagrote advertentie geplaatst in De Telegraaf. Hij doelt onder meer op het oordeel van de Hoge Raad dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed volgens het hoogste rechtscollege onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan. Daarnaast werd beweerd dat de Staatsloterijtrekking te manipuleren zou zijn. De organisatie schakelde een extern bureau in dat na onderzoek vaststelde dat de loterijsystemen betrouwbaar zijn. Daar bovenop daalde de omzet met 4,5 procent.

Foto: ANP

De extra trekking die de Staatsloterij op 27 mei gepland heeft voor deelnemers uit de periode van 2002 tot 2007 kan doorgaan.

Dit bepaalde de voorzieningenrechter in Alkmaar donderdag in een door Ferdy Roet van Loterijverlies B.V. aangespannen zaak, waarin hij een ultieme poging deed de trekking tegen te houden.

De rechter oordeelde dat Loterijverlies niet ontvankelijk is en er daarom geen inhoudelijk oordeel gegeven kan worden.

Roet loopt al jaren te hoop tegen de Staatsloterij. Tot bij de Hoge Raad kreeg hij gelijk voor zijn stelling dat de loterij deelnemers misleidde door winstkansen te overdrijven. Maar de onderhandelingen over compensatie liepen stuk en zelf werd hij uit het bestuur van de door hem opgerichte stichting Loterijverlies gezet.

Kortgeleden schikte de Staatsloterij met stichting Staatsloterijschadeclaim. Onderdeel van de deal was de extra trekking later deze maand.

Bijzondere trekking

Iedereen die tussen 2002 en 2007 heeft meegespeeld kan tot vier gratis loten krijgen voor een bijzondere trekking met een totaal prijzenpakket van 13,5 miljoen euro, waaronder vijf keer 1 miljoen euro. Wie mee wil doen, moet wel afzien van eventuele gerechtelijke stappen.

Zelfs mensen die hun loten van jaren terug niet meer in de kast hebben liggen of nabestaanden van overleden loterijspelers, mogen meedoen.

“Wij snappen ook wel dat niet iedereen zijn loten al die jaren heeft bewaard of nog kassabonnetjes heeft”, zei een woordvoerder van de Staatsloterij eerder. Richting mensen waarvoor dat speelt wordt “een gebaar van goede wil” gemaakt, maar de zegsman voegt daaraan toe dat achteraf wel wordt gecheckt of prijswinnaars een geloofwaardig verhaal hebben.

“Stel je wint straks 1 miljoen euro en je zegt dat je je loten altijd kocht bij een bepaalde boekhandel. Dan gaan wij wel kijken of die boekhandel ook echt bestaat”, stelt hij. Erfgenamen kunnen hun overleden familieleden alleen aanmelden voor de trekking op 27 mei als ze ook een akte van overlijden kunnen overhandigen.

Luizenfooi

Als gevolg van de deal heeft Ferdy Roet van Loterijverlies de afgelopen weken gezien dat enkele tienduizenden van de circa 200.000 mensen die hij vertegenwoordigde hebben gekozen voor deelname aan de extra trekking. Volgens Roet, die veel hogere schadevergoedingen najaagt, stevent zijn eigen claimorganisatie daardoor af op een financiële ramp. Hij noemde de extra trekking "een luizenfooi".

Volgens Roet is sprake van "een paniekloterij ter afkoop van jarenlang bedrog". Hij vindt dat de Kansspelautoriteit (Ksa) uit bescherming van consumenten nooit ontheffing voor de extra trekking had mogen verlenen. "De Staatsloterij doet hetzelfde als de Nederlanders toen ze in 1626 Manhattan voor 32 tot 40 kralen kochten van de indianen", zei hij. Volgens hem "ruilt geen weldenkend mens de 23-karaats vordering die er ligt in voor een tot vier staatsloten".

De Ksa en de Staatsloterij stelden daar tegenover dat Roet vooral opkomt voor zijn eigen belang, niet dat van de deelnemers. Met zo'n twee miljoen aanmeldingen tot nu toe spraken zij van "breed draagvlak" voor de extra trekking. Verder benadrukten de raadslieden van beide organisaties dat niemand wordt benadeeld. "Deelname is vrijwillig. Wie niet wil meedoen, kan zo naar een claimstichting zoals die van de heer Roet."

  • Saudi-Arabië leurt met futuristische stad Neom in China – daar lijken investeerders nog niet warm te lopen voor het megaproject van $500 miljard

    Saudi-Arabië heeft het megaproject Neom gepresenteerd bij een roadshow om investeerders te vinden

  • Grootste cruiseschip ter wereld. Icon of the Seas

    Ik reisde mee met het grootste cruiseschip ter wereld: deze 8 dingen vond ik leukst op The Icon of the Seas

    Onder de topattracties onder meer de spannende hindernisroute Crown’s Edge, maar ook rustge

  • hypotheek hypotheekrente 10 jaar vast

    Heb je de hypotheekrente voor 10 jaar vastgezet? Bekijk de grafiek die toont of jouw rente historisch hoog of laag is

    De gemiddelde hypotheekrente voor de populairste hypotheek van 10 jaar vast met NHG-verzekering,

  • euro ecb staatsschuld eurozone rente

    Dit zijn de 3 eurolanden met de hoogste staatsschuld, afgezet tegen de omvang van de economie

    Eind vorig jaar lag de staatsschuld in de eurozone gemiddeld op bijna 90 procent van de omvang va

  • warmtepomp huis

    DNB oppert invoering verduurzamingsplicht voor huiseigenaren – gros zou genoeg spaargeld hebben voor energiezuiniger huis

    Maar eerst raadt DNB de overheid aan om de voordelen van verduurzaming en de financiële mogelijkh

  • Newly minted RNC chair Lara Trump says they’ve got lawsuits cooking in 81 states. There are 50 states.

    Lara Trump says the RNC has been working hard to tackle voter fraud ahead of the upcoming electio

  • Microsoft and Alphabet just proved AI boom has room to run

    Microsoft and Alphabet reported quarterly earnings that beat Wall Street’s expectations. Th

  • CEOs make the message clear on AI’s big payoff: Be patient

    Major companies are pouring vast amounts of resources and money into artificial intelligence. But

  • A woman moved to Florida after her home burned in the Lahaina fires, and the cheapest Maui rental she could find was $10,000 a month

    The fires in Maui, Hawaii, displaced 6,200 families, many of whom are still looking for housing.

  • I never wanted to have kids in the US. Now, I’m happily raising a toddler in Germany.

    Susannah Edelbaum got inspired to move from New York to Berlin 10 years ago while visiting friend