• Een Europees vaccinatiebewijs moet weer vrij reizen mogelijk maken binnen de Europese Unie.
  • De Europese Commissie komt binnen twee weken met een plan dat “ruim voor het volgende reisseizoen in de zomer” moet worden ingevoerd.
  • Er zijn nog veel vragen over privacy en of gevaccineerden het virus niet toch kunnen doorgeven.

De Europese Commissie komt al over twee weken met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat moet vrij reizen binnen de Europese Unie, voor werk en voor het plezier, weer mogelijk maken, zegt de commissie.

De nieuwe pas moet er “ruim op tijd voor het volgende reisseizoen in de zomer” kunnen liggen, denkt vicevoorzitter Margaritis Schinas.

De commissie presenteert het voorstel 17 maart. Een week later kunnen premier Mark Rutte en de andere regeringsleiders van de EU-landen zich erover buigen op de Europese top. De lidstaten en het Europees Parlement moeten met het plan instemmen.

De Europese “digitale groene pas” moet straks bewijzen dat de drager is ingeënt of is genezen van het coronavirus, verklaarde commissievoorzitter Ursula von der Leyen eerder op de dag. Wie nog niet is geprikt of een besmetting heeft doorgemaakt, zou met de pas kunnen laten zien dat hij of zij is getest.

Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een 'vaccinatiepaspoort' waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen. Maar andere lidstaten hebben over zo'n certificaat nog veel vragen, vooral over wat je er dan mee zou mogen.

Dat geldt ook voor Nederland, al ziet het kabinet in principe geen bezwaar tegen het idee. België waarschuwde maandag meteen dat mensen die (nog) niet zijn ingeënt straks niet achtergesteld mogen worden. Privacyorganisaties vragen zich ondertussen af of de gegevens van deelnemers wel veilig zijn.

"Vertrouw ons dit nu maar toe", zegt Schinas. De commissie zet volgens hem alleen door als het veilig kan. Maar doorzetten is belangrijk, omdat anders de gezamenlijke Europese markt uiteenvalt en techreuzen in het gat springen met hun eigen vaccinatiebewijzen.

Von der Leyen waarschuwde eerder dat het alleen al drie maanden vergt om het inentingsbewijs technisch mogelijk te maken. Dat betekent dat de tijd dringt, met het zomerseizoen in aantocht. De EU-landen moeten aan de bak om ervoor te zorgen dat ze dan bijvoorbeeld informatie over gevaccineerden kunnen uitwisselen, peperde Von der Leyen hun eerder al in.

Tegen die tijd moet dan wel ook het inenten echt op stoom zijn gekomen. Heel wat EU-regeringsleiders vinden het niet te verkopen om gevaccineerde mensen al meer rechten te geven als veel anderen nog niet eens de kans hebben gehad een prik te halen.

Voor ingeënte mensen weer onbekommerd kunnen reizen moet wel zeker zijn dat gevaccineerden het virus niet kunnen doorgeven. "Maar daarover komen we steeds meer te weten en dat vraagstuk lost zichzelf dus hopelijk op", zegt Von der Leyens woordvoerder.

LEES OOK: Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar