Verplicht melden aan de overheid op welke manier je energie bespaart: het geldt voor zo’n 100.000 ondernemers in Nederland. Deadline voor deze melding: 1 juli 2019.

We helpen je met een handig stappenplan zodat je mogelijke boetes voorkomt.

Waarom een informatieplicht? En welke bedrijven zijn verplicht energie te besparen? De overheid wil dat het bedrijfsleven verduurzaamt. Bedrijven die jaarlijks meer dan 25.000 m3 gas en/of 50.000 kWh stroom verbruiken zijn daarom verplicht energie te besparen, maar dit is voor de overheid echter lastig te controleren.

Met de informatieplicht energiebesparing ligt de bewijslast bij de bedrijven zelf. Zo weet de overheid of een bedrijf aan de wet voldoet en kan zij hierop handhaven.

Bekijk hieronder de video waarin we de informatieplicht op een makkelijke manier uitleggen.

Deadline 1 juli 2019

De overheid laat geen gras groeien over deze informatieplicht. Sterker nog: de deadline voor bedrijven om melding te doen is op 1 juli 2019 gezet. Geen tijd te verliezen dus om deze flink klus af te ronden. We helpen je met een handig stappenplan. Kom je er echt niet uit? Schakel dan een adviseur in.

Lees ook op Business Insider

Stap 1: Inloggen in het eLoket van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Op RVO.nl log je in bij het eLoket in met eHerkenning. Een soort DigiD voor bedrijven. Heb je nog geen eHerkenning-inlog? Vraag ‘m dan aan via eHerkenning.nl.

Stap 2: Voer de verificatie voor de informatieplicht uit

In de volgende stap moet je een hele rits checkvragen beantwoorden die bepalen of jouw bedrijf echt informatieplichtig is. Hier moet je onder andere je gas- en stroomverbruik invullen. Houd je verbruiksgegevens dus bij de hand.

Stap 3: Geef aan wie de rapportage maakt

Vervolgens geef je aan of je de rapportage zelf invult of een intermediair. Je mag dit namelijk uitbesteden. Dat scheelt je veel tijd. Populair bij bedrijven is de InfoPlichtService die je via Essent kunt aanvragen.

Stap 4: Voer je (bedrijfs-)gegevens in

Tijd om al je bedrijfsgegevens in te vullen. De overheid wil onder andere je KvK-nummer, vestigingsnummer, handelsnaam, bezoekadres en correspondentieadres weten. Ook de gegevens van je intermediair worden in deze stap gevraagd.

Stap 5: Maak een overzicht van al je vestigingen die verplicht zijn

De informatieplicht geldt voor al je ‘inrichtingen’ die informatieplichtig zijn. Een inrichting is een ander woord voor een bedrijf dat moet voldoen aan het Activiteitenbesluit uit de Wet milieubeheer. Moet je voldoen aan de informatieplicht? Dan is jouw bedrijf (of één of meerdere van je vestigingen) een Wm-inrichting.

Stap 6: Vul de gegevens per inrichting in

Per inrichting moet je aangeven hoeveel stroom en gas er verbruikt wordt. Daarnaast moet je voor elke inrichting alle bedrijfsgegevens invullen zoals KvK-vestigingsnummer, adres, de kadastrale aanduiding en de bedrijfstak.

Stap 7: Vul de status per erkende maatregel in

Tot slot moet je uit een lange lijst erkende (energiebesparende) maatregelen selecteren welke acties je wel of niet hebt genomen. Maatregel niet genomen? Dan ben je verplicht aan te geven waarom niet. Klaar met de lijst? Controleer je de rapportage goed en stuur je deze in. Uiteraard vóór 1 juli 2019 om boetes te voorkomen.

Hulp bij de informatieplicht voor ondernemers

Zelf voldoen aan de informatieplicht is dus een flinke klus. Gelukkig zijn er ook makkelijkere manieren om jouw informatieplicht-rapportage af te ronden, denk bijvoorbeeld aan uitbesteden. De InfoPlichtService via Essent Zakelijk is dan een goede oplossing. Een specialist bezoek jouw pand en vult voor jou de rapportage in.