De Italiaanse regering heeft zondag een noodwet goedgekeurd voor de afwikkeling van de twee in de problemen geraakte banken Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca.

Premier Paolo Gentiloni sprak na afloop van een spoedzitting van de ministerraad van “een dringend en noodzakelijk besluit, dat zo breed mogelijke steun in het parlement verdient”, aldus het persbureau Ansa.

Minister van Financiën Pier Carlo Padoan zei dat de regering maximaal 17 miljard euro voor de afwikkeling reserveert. 5 miljard wordt uitgetrokken om de twee banken deels te laten opgaan in de Italiaanse branchegenoot Intesa Sanpaolo. Die heeft interesse getoond in een overname voor een symbolisch bedrag. Het andere deel van de banken wordt ondergebracht in een zogenoemde ‘bad bank’.

De noodwet moet die overname mogelijk maken. Ook moeten er afspraken op papier staan, zodat de banken maandag gewoon open kunnen.

‘Geen systeembanken’

De Banca Popolare di Vicenza en de Veneto Banca zitten al jaren op een enorme berg slechte kredieten. Premier Gentiloni zei dat de crisis een niveau heeft bereikt dat ingrijpen nodig is om een “onordentelijke ineenstorting” te voorkomen.

De ECB stelt dat de twee banken ruim de tijd hebben gekregen om met plannen te komen om hun kapitaaltekorten aan te zuiveren. Geen van de twee heeft evenwel een geloofwaardige oplossing kunnen aandragen. Ingrijpen door de ECB is niet aan de orde, onder meer omdat het kleine banken betreft die geen sleutelrol vervullen in het Italiaanse financiële stelsel. Daarom is de financiële stabiliteit volgens de toezichthouder niet in het geding.

De Italiaanse overheid heeft lang geprobeerd te voorkomen dat de banken failliet zouden gaan, omdat veel schuldeisers met lege handen komen te staan. Spaartegoeden zijn in principe veilig maar beide banken hebben in het verleden veel achtergesteld schuldpapier verkocht aan particulieren, die geen weet hadden van de risico's die daar aan kleven.

Europese regels schrijven voor dat schuldeisers moeten bloeden als een bank omvalt en niet, zoals tijdens de financiële crisis in 2008 een aantal keren gebeurde, de belastingbetaler. Eventuele hulp moest dan ook komen van andere banken. Die bleken evenwel niet bereid de grote financiële gaten bij de twee banken te dichten.

De Europese Commissie heeft de maatregelen die de Italiaanse overheid voor ogen heeft goedgekeurd. Ze zijn in overeenstemming met de Europese regels over staatssteun, zo liet de Commissie zondagavond weten.