De Europese Centrale Bank (ECB) zal zeker tot na de zomer van 2019 de huidige lage rentetarieven handhaven. Dat liet de centrale bank donderdag weten na afloop van zijn beleidsvergadering.

De ECB hield de belangrijkste rentetarieven onveranderd, zoals algemeen was verwacht door economen. De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op middelen die ze in Frankfurt stallen.

Het goedkoopgeldbeleid heeft ervoor gezorgd dat banken rentes die ze zelf rekenen voor hypotheken en bedrijfsleningen, ook fors hebben verlaagd. En omdat banken vrijwel gratis kunnen lenen bij de ECB, bieden ze minieme vergoedingen op spaargeld.

Geldkraan gaat vanaf december 2019 minder wijd open

Het feit dat banken zeker tot de zomer van 2019 vrijwel gratis bij de ECB kunnen lenen, betekent niet dat andere rentes ook extreem laag zullen blijven.

De ECB gaf donderdag namelijk aan dat het opkoopprogramma voor obligaties in december wordt stopgezet. Dit is een aanvullende maatregel, waarmee de centrale bank via het opkopen van obligatieleningen in de kapitaalmarkt rentes kunstmatig drukt.

Als de ECB hiermee stopt, kan dat effect hebben op bijvoorbeeld de rentes voor staatsleningen. En dat straalt uiteindelijk ook af op andere rentes, zoals de hypotheekrente.

Vanaf oktober wordt het maandelijkse aankoopbedrag van obligaties verlaagd van 30 miljard euro naar 15 miljard euro. Dit komt overeen met een eerder uitgesproken voornemen van de centrale bank.