Wat is de populairste vliegroute ter wereld? Van New York naar Los Angeles? Van Londen naar Parijs? Van Beijing naar Shanghai?

De kans is vrij groot dat je eerste gok in elk geval niet de binnenlandse vlucht was van Seoul naar Jeju, de hoofdstad van het Jejudo-eiland in Zuid-Korea.

In 2018 hebben meer dan 14 miljoen mensen de vlucht gemaakt tussen de twee steden, volgens de International Air Transport Association. De op één na drukste vliegroute van Tokio naar Fukuoka komt daar met minder dan 8 miljoen passagiers niet eens bij in de buurt.

De binnenlandse vluchten in Zuid-Korea van Seoul naar Jeju zijn zo populair dat je elke 15 minuten aan boord kan gaan. Er zijn volgens Google dagelijks zo’n tweehonderd vluchten op en neer.

Het meeste toerisme is binnenlands – Jeju wordt vaak het ‘Hawaii van Zuid-Korea’ genoemd – maar het zijn niet alleen Koreanen die aangetrokken worden door de schoonheid. In 2014 veroorzaakte Jeju een gigantische piek in het aantal Chinese toeristen dat Korea bezocht, volgens de grote Chinese reisorganisatie Ctrip. De Chinezen gaan vooral naar het eiland omdat er geen visumplicht is en vanwege de vele casino’s die in China verboden zijn.

De foto's hieronder laten zien waarom mensen op huwelijksreis en gewone vakantiegangers in grote getale komen genieten van de natuurlijke schoonheid van Jeju.


De populairste vliegreis ter wereld van Seoul naar Jeju (de hoofdstad van het Jejudo-eiland in Zuid-Korea) duurt net iets minder dan een uur. Een enkeltje kost zo'n 140 euro.

Foto: Google Maps

Volgens de officiële Flickr-pagina van Zuid-Korea is Jejudo "een speciale zichzelf besturende provincie... de enige speciale autonome provincie van Korea, gelegen op het grootste eiland van het land."

Foto: Kara Watkins

Dat betekent dat het eiland een grote mate van autonomie heeft  — waardoor mensen van vrijwel elk land ter wereld er zonder visum terecht kunnen voor een kort bezoek.

Foto: Kara Watkins

In 2011 werd Jeju onder de zeven nieuwe wereldwonderen der natuur geschaard.


Het meest in het oog springt ongetwijfeld de Hallasan-vulkaan. Dat is met 1950 meter het hoogste punt van Zuid-Korea.


Het kratermeer op de top van Hallasan heet Baengnokdam en dat betekent 'meer van witte herten'. Volgens de legende kwamen tovenaars uit de hemel neergedaald om met de witte herten te spelen die daar dronken.


Dankzij de vulkanische oorsprong van het eiland bestaat het binnenste uit mooie, door lava gevormde gewelven die nu via excursies toegankelijk zijn.


Het eiland Jejudo is ook bekend vanwege de Haenyo-zeemeerminnen — duiksters die hun leven en ledematen riskeren om oesters en andere zeedieren te vangen. Deze zogeheten 'zee-vrouwen' houden hun adem twee minuten in en duiken zonder uitrusting tot 65 meter diep.


Het is ook het eiland van het bizarre themapark Love Land. Het park laat educatieve seksfilms zien en er zijn 140 beelden van mensen in allerlei verschillende seksstandjes.

Foto: Chung Sung-Jun / Getty

Volgens de lokale bevolking heeft Jeju ook een donkere kant. In 1948 werd een door communistische sympathisanten geleide opstand gewelddadig neergeslagen door de Koreaanse regering en het Amerikaanse leger. Dertigduizend eilandbewoners kwamen om het leven en vele anderen werden blootgesteld aan wreedheden. In 1992 werd een grot vol lichamen gevonden van slachtoffers van de opstand, stelt Jeju Weekly.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Washington Post, Jeju Weekly


Tegenwoordig ervaren vele bezoekers onder de noemer "duister toerisme" de hartverscheurende geschiedenis van het eiland op plekken zoals het 4.3 Peace Park Memorial.

Foto: knittymarie / Flickr

LEES OOK: Amsterdam overspoeld met Chinezen die hier hun pre-wedding shoot doen: 'Ze gebruiken het als statussymbool'