Deze week kwam in de VS een onderzoeksverslag naar buiten over de omgang van president Joe Biden met vertrouwelijke documenten. Biden werd daarbij niet beschuldigd van kwaadwilligheid, maar het verslag legde wel de nadruk op iets anders: de 81-jarige president zou last hebben van vergeetachtigheid.

Met iets minder dan negen maanden te gaan tot de verkiezingsdag van 5 november heeft de Democratische Partij geen duidelijk alternatief, als ze zou besluiten om haar belangrijkste kandidaat te laten vallen.

De vervanging van Biden zou waarschijnlijk een enorm rommelig proces worden en er zijn nog veel open vragen.

Met wie zou de partij in zee willen gaan: vicepresident Kamala Harris, de gouverneur van Californië Gavin Newsom, de gouverneur van Michigan Gretchen Whitmer, of een andere verrassende maar nog onbekende kandidaat?

Wie binnen de partij zou uiteindelijk beslissen dat er een alternatief voor Biden moet komen? En wat gebeurt er dan met de fondsen voor de herverkiezingscampagne van Biden?

Tijd dringt als er een alternatief voor Biden op stembiljetten moet komen bij voorverkiezingen

De Democratische Partij heeft niet de luxe om deze vragen eens rustig te beantwoorden. Het seizoen van de voorverkiezingen is al begonnen en volgens de lokale verkiezingswetten van veel staten is het al te laat om nieuwe namen aan de stembiljetten toe te voegen.

Neem Michigan, waar op 27 februari een Democratische voorverkiezing plaatsvindt. Daar had de Democratische partij uiterlijk op 8 december 2023 een nieuwe kandidaat op het stembiljet kunnen zetten, twee maanden geleden dus.

Op 5 maart is het Super Tuesday, de dag waarop 15 staten (ruwweg een derde van het totale aantal gedelegeerden), hun voorverkiezingen houden. Net als in Michigan is het veel te laat om een nieuwe kandidaat toe te voegen aan die belangrijke verkiezingsdag in de cyclus van de voorverkiezingen van de Democratische partij.

Als een vervanger voor Biden niet formeel op de stembiljetten kan worden geplaatst, is de enige optie voor de Democratische Partij, als ze serieus overweegt een andere kandidaat voor te dragen, om snel een campagne te mobiliseren om alsnog de naam van die kandidaat op de stembiljetten van de Democratische voorverkiezingen te plaatsen.

Maar als deze campagne niet vóór Super Tuesday wordt uitgerold, is de kans klein dat er in november een formele vervanger voor Biden beschikbaar is.

De deadline om als onafhankelijke kandidaat mee te doen aan de presidentsverkiezingen in november is overigens veel ruimer. Dit betekent dat de Democratische Partij, als laatste redmiddel, zou kunnen kiezen om een kandidaat te promoten die niet is gebonden aan de partij op het stembiljet.

Met dit alles in het achterhoofd is het bijna zeker in het belang van de Democratische partij om zich zoveel mogelijk achter Biden te scharen om steun op te bouwen voor zijn herverkiezingscampagne.

LEES OOK: Amerikaanse verkiezingen: dit betekent strijd tussen Donald Trump en Joe Biden voor de dollar