Stef Verhoeven is journalist en geeft communicatietrainingen. Hij is al jarenlang zzp’er. De afgelopen tijd namen zijn bedrijfsactiviteiten flink toe. Zijn bedrijf Magazines & Motivatie is gevestigd in hartje centrum Amsterdam. Op de begane grond van een monumentaal pand dat tegen de Oude Kerk is gebouwd. Hier loop je net wat andere risico’s dan op een gemiddeld bedrijventerrein. Dat ondervond Stef tot zijn schrik bij de jaarwisseling.

“Het scheelde maar weinig of 2016 was voor mij niet al te best begonnen. Bijna was mijn bedrijfsruimte in vlammen opgegaan door een brand bij mijn bovenbuurman. Toen ik zag hoeveel ellende zo’n brand in een korte tijd veroorzaakt, kreeg ik het aardig benauwd. Had ik mijn zaakjes eigenlijk wel goed geregeld?”

Een vuurpijl zette het dak in lichterlaaie

“Op oudejaarsavond was het gezellig druk rondom de Oude Kerk. Veel feestende mensen op straat en al ver voor middernacht werd er flink wat vuurwerk afgestoken. Een verdwaalde vuurpijl schoot onder een dakpan van ons pand. Binnen de kortste keren stond een deel van het dak in lichterlaaie. De brandweer was er razendsnel bij en kon voorkomen dat het vuur ook de rest van het pand in de as legde.

Op mijn kantoor viel de schade mee. De brandweer had mijn voordeur ingetrapt, er hing een vieze rooklucht en er lagen plassen bluswater op de vloer. Maar bij mijn bovenbuurman, een grafisch vormgever, was de schade enorm. Bij hem stortte het bluswater dwars door het plafond, precies op de plek waar zijn computer en beeldschermen stonden. Ook zijn houten vloer kan hij afschrijven.”

Ook ik had alles kwijt kunnen raken

“Hoewel bij mij de schade dus ontzettend meevalt, zette de brand mij wel aan het denken. Deze brand was niet te voorkomen. Wat als de brandweer er niet zo snel was geweest? En ook mijn spullen verloren waren gegaan? Dan was ik alles kwijt geweest, want ik had mijn inventaris niet verzekerd.

Toen ik net voor mijzelf begon, vond ik dat helemaal niet nodig. Dat bureau en die ene kast, daar had ik geen verzekering voor nodig, vond ik toen. Maar daags na de brand keek ik nog eens goed op mijn kantoor om me heen. En realiseerde ik me dat ik er in de loop der jaren toch wat spullen bij heb gekregen. Niet alleen mijn omzet is gegroeid, mijn risico’s ook!”

Met geld is niet alles te vervangen

“Zo staan er in mijn kantoor een paar kasten die tot aan de nok toe gevuld zijn met boeken. Een flinke kostenpost als die bij een brand verloren zouden gaan. En ik bedacht me nog iets heel anders: hoe lastig zou het zijn als mijn papieren administratie verloren zou gaan? Natuurlijk heb ik, net als de meeste zzp’ers, een gedeelte van mijn administratie gedigitaliseerd. Maar lang niet alles! En bij die gedachte kreeg ik het toch wel benauwd!”

Door bijna-schade bewuster van mijn risico’s

“Door deze brand realiseer ik me dat schade je altijd kan overkomen. Dus heb ik in alle rust nog eens goed mijn risico’s doorgenomen. En direct daarna een inventarisverzekering afgesloten. Het geeft me een geruster gevoel nu ik weet dat mijn spullen bij brand of diefstal goed verzekerd zijn.

Niet alles is te verzekeren

“Ik weet dat tegen het verlies van een papieren administratie geen verzekering is opgewassen. Dat probleem is niet met geld op te lossen. Binnenkort start ik met een nieuw groot project, een goed moment om op zoek te gaan naar een systeem om mijn administratie te digitaliseren. Zodat ook mijn facturen en bonnetjes voortaan veilig zijn opgeslagen in de cloud.

Verzekeren en administreren, het is niet bepaald mijn hobby. Op gezette tijden verschijnt er een berichtje van de Rabobank in mijn box: ‘actualiseer uw verzekeringen!’ Ik dacht altijd: dat komt morgen wel. Nu weet ik: niet zeuren, gewoon even dóen!”

Preventietips van onze risicodeskundige

100% voorkomen dat er op deze manier brand uitbreekt in je bedrijfspand kun je niet. Maar met de juiste preventiemaatregelen beperk je de schade wel zoveel mogelijk. Een risicodeskundige van Interpolis, raadt Stef daarom aan om ook eens na te denken over:

  • het opbergen van zijn collectie boeken in een kast die ze beschermt tegen water en vuur
  • het installeren van een brandalarm of rookmelders
  • het spreiden van zijn risico’s door een deel van zijn boekenverzameling op een andere plek te bewaren, bijvoorbeeld thuis.
  • overleg met de beheerder van het gebouw over de aanleg van een sprinklerinstallatie
  • zorg voor een goede weerbaarheid van je netwerk, maak regelmatig back-ups en bewaar die op een andere locatie.

Heb jij jouw ondernemersrisico’s in kaart? Neem een kijkje op onze site.

In een reeks bijdragen laat Interpolis bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Business Insider Nederland.