• De beurs bevindt zich in een grote zeepbel, maar dat betekent niet dat het tijd is om aandelen te verkopen, stellen analisten van adviesbureau Capital Economics.
  • De zeepbel kan namelijk nog verder uitdijen tot 2025, met een koersstijging voor belangrijke beursindices van 30 procent.
  • Voor de S&P 500-index in de VS voorzien de analisten een niveau van 6.500 punten eind 2025 als piekniveau van de beursgekte.
  • Lees ook: Beursrally houdt aan: zo kun je daar als belegger gedisciplineerd van profiteren

De aandelenmarkt bevindt zich in een bubbel, maar dat betekent niet dat beleggers hun aandelen moeten verkopen. Dat stelt beursstrateeg John Higgins van adviesbureau Capital Economics begin deze week in een nieuw rapport.

Op basis van de huidige waarderingen van aandelen is er volgens Higgins nog een aanzienlijke verdere stijging van aandelen mogelijk tot het einde van 2025.

“We blijven bij ons standpunt dat deze zeepbel tot eind volgend jaar verder zal uitdijen. Onze prognose voor eind 2025 van 6.500 punten voor de S&P 500-index is gebaseerd op een waardering die vergelijkbaar is met de piek tijdens de dotcombubbel”, aldus Higgins.

Op basis van de huidige koersniveaus (de S&P 500-index tikte eind vorige week het niveau van 5.000 punten aan), zou de aandelenmarkt ongeveer 30 procent moeten stijgen om het koersdoel voor eind 2025 van Higgins te bereiken.

De beursstrateeg hanteert een koersdoel van 5.500 punten voor het eind van dit jaar wat betreft de S&P 500. Dat impliceert een potentiële stijging van 10 procent ten opzichte van de huidige koersniveaus en is de meest bullish voorspelling onder analisten op Wall Street.

AI-hype zorgt voor zeepbel op de beurs

Zowel de huidige zeepbel op de aandelenmarkt als de internetzeepbel van het jaar 2000 draaiden om de potentiële economische voordelen van een disruptieve, nieuwe technologie. Begin deze eeuw was dat de komst van het internet en nu is dat generatieve kunstmatige intelligentie (AI).

De koers-winstverhouding van de S&P 500 op basis van de verwachte winst per aandeel in de komende twaalf maanden staat nu op ongeveer 20. Tijdens de piek van de dotcomzeepbel noteerde deze waarderingsmaatstaf op 25 keer de gemiddelde winst per aandeel van de S&P 500-index.

Dit suggereert volgens Higgins dat er nog genoeg opwaartse kansen zijn, zolang het verhaal rond AI enthousiaste beleggers trekt.

Aan de andere kant is de waardering van aandelen in het verleden vaak geen goed timingsinstrument gebleken voor specifieke omslagen op de aandelenmarkt. Het valt niet te zeggen waar de waardering van aandelen deze keer zou kunnen pieken, omdat zeepbellen op de aandelenmarkt niet altijd hetzelfde stappenplan volgen.

Beursstrateeg Higgins erkent ook dat dit een zwakte is van zijn prognose: "Het is onmogelijk om te weten hoe snel een zeepbel uitdijt, hoe groot hij zal worden voordat hij barst, waardoor hij zal barsten en wanneer hij zal barsten. Desalniettemin zijn onze prognoses voor de S&P 500 voor eind 2025 gebaseerd op het idee dat de zeepbel nog groter wordt, rekening houdend met een bescheiden stijging van de verwachte winst per aandeel in de komende twaalf maanden."

LEES OOK: De condities op de Amerikaanse beurs zijn zo extreem, dat aandelen rijp zijn voor een verkoopgolf van 10% tot 30%, volgens een somber gestemde beursveteraan