De regerend wereldkampioen schaken blijkt ook de beste in het populairste virtuele voetbalspel ter wereld, de Britse Fantasy Premier League (FPL)

De Noor Magnus Carlsen maakte dit weekend bekend dat hij eerste staat in de Fantasy Premier League, waar 7,2 miljoen mensen aan meedoen. Hij profiteerde van de twee goals Liverpool-speler Mohammed Salah. Die is in het virtuele team van Carlsen aanvoerder.

Zijn team heet Kjell Ankedal en bestaat uit een mix van spelers van Liverpool, Tottenham Hotspur en Leicester City. Hij heeft daar tot nu toe 1.159 punten mee behaald en passeerde zondag voormalig Liverpool-speler Nick Tanner.

The 29-jarige schaker heeft daarom gelijk ook maar zijn Twitter-bio veranderd in ‘Wereldkampioen Schaken. De beste schaker op de wereldranglijst. Momenteel (live) eerste in de Fantasy Premier League.’

Lees ook op Business Insider

Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen over zijn voetbalstrategie

Fans van Carlsen zetten hem onder druk om te onthullen wat zijn geheime strategie is bij de virtuele voetbalcompetitie, maar volgens Carlsen is er simpelweg sprake van goede data-analyse en een flinke portie geluk.

“Veel mensen vragen me wat mijn #FPL-strategie is, maar die is niet zo opzienbarend. Een deel is statistiek en een deel is onderbuikgevoel. Een deel @Opta-mist en een deel optimist. Patentaanvraag is ingediend”, tweette hij op 9 december. Carlsen verwijst daarmee naar databureau Opta dat uitgebreide sportstatistieken bijhoudt.

Carlsen wordt gezien als een van de beste schakers uit de geschiedenis en stond te boek als wonderkind. “In het schaken weet je wanneer je het goed hebt gedaan en wanneer niet. Maar in dit voetbalspel is het moeilijk voor me de eer op te strijken, omdat ik gewoon geluk heb gehad”, zei Carlsen in oktober tegen de Noorse televisie toen hij voor het eerst in de top drie stond.

Schaakjournalist Leon Watson van de website Chessable zegt tegen Business Insider: “Carlsen is geobsedeerd door voetbal, zo ontspant hij na schaakwedstrijden. Ik heb zaalvoetbal met hem gespeeld en kan je vertellen dat hij extreem competitief is, dus hij doet alleen mee aan zo’n virtueel voetbalspel om te winnen. Het is geen verrassing dat hij er goed in is. Schaken draait helemaal om het nemen van beslissingen, de meest efficiënte keuzes maken, en leren van je eigen fouten en die van anderen.”

LEES OOK: 3 grafieken die laten zien dat Neymar zijn miljoenensalaris bij lange na niet waard is, vergeleken met Ronaldo, Messi en Mo Salah