De identiteit van de mensen achter anoniem geachte transacties van cryptomunten zou wel eens kunnen worden onthuld als de technologie zich verder ontwikkelt in de toekomst, zegt een expert op het gebied van cryptovaluta.

Hoewel veel gebruikers de anonimiteit van cryptomunten waarderen, zeker als ze die gebruiken bij transacties op het dark web, betekenen technologische vooruitgang en juridische mogelijkheden dat het geheim niet voor eeuwig gegarandeerd zal blijven, zegt economisch historicus Garrick Hileman van de University of Cambridge tegen Business Insider.

“Het is net zoals een bloedmonster van Lance Armstrong uit 2005 toen er nog geen test was voor het specifieke dopingproduct dat hij mogelijk had gebruikt. Maar door het te bewaren kan het met terugwerkende kracht alsnog”, zegt Hileman.

Bitcoin is gigantisch in waarde gestegen – met meer dan 1.000 procent ten opzichte van de dollar in het afgelopen jaar. Dat heeft geleid tot interesse maar ook zorgen bij investeerders en financiële bestuurders. Europese en Britse autoriteiten hebben plannen om bitcoin aan banden te leggen nu de zorgen toenemen dat cryptomunten worden gebruikt om geld wit te wassen en voor financiële misdaden.

Omdat blockchaintransacties worden bijgehouden, kunnen overheden en opsporingsdiensten in de toekomst mogelijk teruggaan in de tijd en gegevens over kopers en verkopers achterhalen, ook als ze die mogelijkheden nu niet hebben.

"We zullen veel meer van dit soort dingen zien", zegt Hileman. "Alles wat gemaakt kan worden kan ook ongedaan worden gemaakt."

Nu al heeft bitcoin aangetoond minder anoniem te zijn dan veel mensen oorspronkelijk dachten. Daarom hebben alternatieve cryptomunten, zoals monero, aan populariteit gewonnen ten opzichte van bitcoin op het dark web. Privacy-technologie ontwikkelt zich ook voortdurend en er zijn ook speciale witwasdiensten die cryptomunten nog moeilijker traceerbaar maken.

Maar de cryptografie die aan de basis ligt van deze systemen heeft volgens Hileman "nooit mathematisch bewezen helemaal veilig te zijn - ze zijn gewoon nog niet gekraakt."

Het is moeilijk om te voorspellen wanneer deze algoritmen gekraakt zullen worden en dat is niet noodzakelijkerwijs morgen al, zegt Hileman. "De sleutel is om alle gegevens te bewaren en in de toekomst een Lance Armstrong te doen."