Nieuwkomer Adyen heeft zichzelf woensdag behoorlijk in de kijker gespeeld op de beurs in Amsterdam. De aandelen van het fintechbedrijf waren zo in trek dat de beurskoers meteen bijna verdubbelde.

De stukken ging voor een introductieprijs van 240 euro naar het Damrak en waren bij de slotbel 455 euro waard.

De koerssprong geeft het bedrijf, dat onlinebetalingen verwerkt voor klanten als De Bijenkorf, Uber, Netflix en Spotify, een waarde van meer dan 13 miljard euro. Daarmee is Adyen in één klap meer waard dan bijvoorbeeld het Duitse financiële concern Commerzbank. De beursgang van Adyen is de grootste in Amsterdam sinds ABN AMRO en wordt dan ook gezien als de beursgang van het jaar. Het is dit jaar waarschijnlijk ook de grootste techbeursgang in Europa.

Het bedrijf boekte in 2017 een nettowinst van 71,3 miljoen euro op een omzet van 218 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de nettowinst op 24 miljoen euro op een omzet van 74 miljoen euro.

CEO en mede-oprichter Pieter van der Does ziet zijn aandeel daarmee in waarde stijgen naar 732 miljoen euro. Zijn mede-oprichter en technisch directeur Arnout Schuijff heeft een groter belang en tikt de 982 miljoen euro aan.

Fed en de Amerikaanse rente

De handelsdag stond verder vooral in teken van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die naar verwachting na sluiting van de Europese beurshandel de rente zal verhogen. De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent hoger op 563,95 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 805,48 punten. De graadmeter in Parijs zakte een fractie. Londen en Frankfurt kreeg er tot 0,4 procent bij.

Grootste stijger in de Amsterdamse hoofdindex was chipmachinemaker ASML. Die won 2,7 procent na een adviesverhoging. Philips noteerde na aankondiging van een overname 0,2 procent hoger. Kabel- en telecombedrijf Altice Europe sloot na overnamespeculatie die het aandeel even deed opveren uiteindelijk 0,7 procent in de plus.

Air France-KLM (plus 4,2 procent) ging met afstand op kop in de MidKap. De Franse overheid wil Air France helpen om concurrerender te worden en de luchtvaartmaatschappij bijstaan in de onderhandelingen met de vakbonden. Bij Air France is het al tijden onrustig door een reeks stakingen vanwege een slepend loonconflict en het opstappen van topman Jean-Marc Janaillac in mei.

De euro was 1,1783 dollar waard, tegen 1,1793 dollar op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent meer waard op 65,58 dollar. Brentolie won 0,7 procent in prijs tot 76,36 dollar per vat.