De AEX-index in Amsterdam is maandag stevig in het rood gedoken. Daarmee verdween de grens van 600 punten voorlopig uit het zicht. Verzekeraar ASR deed het goed bij de hoofdfondsen na het afronden van de verkoop van zijn bancaire activiteiten aan Achmea. Ook was er bovengemiddelde aandacht voor speciaalchemieconcern DSM, dat een wisseling aan de top bekendmaakte. Elders in Europa was het sentiment eveneens negatief.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot 1,7 procent lager op 587,12 punten. Eerder op de dag werd de barrière van 600 punten kortstondig geslecht. De laatste keer dat de graadmeter boven de 600 punten wist te sluiten, was op 22 mei 2001. De MidKap daalde 1 procent tot 873,76 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot ruim 2 procent.

ASR won 0,5 procent. Volgens de verzekeraar is de impact van de Achmea-transactie niet materieel. DSM daalde 1,5 procent. Topman Feike Sijbesma legt die functie per 15 februari na bijna dertien jaar neer. De taken van Sijbesma worden overgenomen door financieel directeur Geraldine Matchett en operationeel directeur Dimitri de Vreeze, die het gedeelde leiderschap zullen combineren met hun huidige functies.

KIJK OOK OP FINANZEN.NL:

Lees ook op Business Insider