John C. Bogle richtte in 1974 de Vanguard Group op en stond als geen ander aan de basis van indexbeleggen.

Een indexfonds is  een passief beleggingsfonds dat een bepaalde beursindex (zoals AEX of Dow Jones) volgt. Het biedt daarmee een rendement dat vrijwel gelijk is aan dat van brede beursindices.

Het idee achter indexbeleggen is dat individuele beleggers op de lange termijn bijna nooit in staat zijn om de brede marktindex te verslaan. Extra kosten maken voor fondsenmanagers die pretenderen via uitgekiende selecties een hoger rendement te kunnen halen, heeft weinig zin.

Een indexfonds geeft kleine beleggers daarentegen de kans om te investeren in aandelen en andere beleggingscategorieën tegen veel goedkopere tarieven dan bij andere beleggingsfondsen – het selectieproces kan immers vrijwel automatisch plaatsvinden.

Arthur Levitt, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, noemde Bogle ooit ‘een visionair in de financiële wereld’. Nobelprijs-winnaar Paul Samuelson vergelijkt de uitvinding van indexbeleggen onder meer met ‘de uitvinding van het wiel, het alfabet, de boekdrukkunst, wijn en kaas’.

Het vermogen dat beleggers in passieve  indexfondsen steken, nam door de jaren heen exponentieel toe. Vanguard is momenteel met afstand de marktleider - iets dat Bogle niet had verwacht. Het bedrijf beheert een kleine 4 biljoen dollar aan vermogen in indexfondsen.

"Het was nooit mijn bedoeling om een reus te creëren", zegt Bogle, inmiddels 87 jaar oud, tegen Business Insider.

 

Screen Shot 2017 01 23 at 11.34.38 AM

Foto: Vanguard legt uit hoe het businessmodel werkt. Vanguard

"Ik ben een man van de kleine bedrijven, ik had toevallig twee geweldige ideeën", voegt Bogle eraan toe.

Zijn eerste vondst was de organisatiestructuur van Vanguard. Die verschilt ten opzichte van andere uitgevers van beleggingsfondsen. Vanguard kent geen externe aandeelhouders. Het bedrijf is in handen van de klanten die deelnemen in beleggingsfondsen.

Dat betekent dat Vanguard minder kosten kwijt is aan winstuitkeringen. Het is één van de redenen dat sommige kenners voorspellen dat commissies bij sommige exchange-traded funds (beursgenoteerde indexfondsen) dit jaar mogelijk tot nul zullen dalen.

Het andere revolutionaire idee van Bogle was het indexfonds zelf. "Het duurde twintig jaar voordat het, in het midden van de jaren 1990, bekend werd en nu domineert het de financiële wereld", zegt Bogle. "Het veranderde de beleggingswereld voorgoed."

Vanguard zette de industrie op zijn kop en is sinds 2014 de grootste speler, aldus data van onderzoeksbureau Morningstar.

Screen Shot 2017 01 23 at 11.45.32 AM

Foto: Vanguard registreerde het grootste aandeel nieuwe aandeelhouders in beleggingsfondsen sinds 2014, volgens Morningstar Data. Bron: Morningstar

Afgelopen jaar zag de vermogensbeheerder in de eerste elf maanden liefst 227 miljard dollar aan vers geld naar zijn fondsen stromen. In de gehele fondsenindustrie was dat 407 miljard dollar, aldus gegevens van Vanguard.

Ondanks zijn status binnen de financiële wereld verdiende Bogle naar eigen zeggen maar een schijntje bij Vanguard, vergeleken met wat andere managers en CEO's in de fondsenwereld verdienen.

In 2012 zei Bogle in de New York Times dat hij schat dat zijn vermogen ergens  "onder de 15 miljoen dollar" zat. Ter vergelijking: Abigail Johnson, die vermogensbeheerder Fidelity Investments leidt, is goed voor ruim 14 miljard dollar, volgens Forbes.

Lees het interview van Business Insider met Bogle hier.