Dat het Verenigd Koninkrijk een dure bestemming is, weten we allemaal als we een kop koffie kopen in Londen. Maar hoe zit het met de universiteiten?

Groot-Brittannië heeft net als Nederland leningen beschikbaar voor studenten, maar het collegegeld is niet vastgelegd en de lening kan ook allerlei vormen aannemen. Op publieke universiteiten betalen studenten 9.250 pond per jaar – 10.800 euro per jaar – maar bij anderen kan dat flink meer zijn. De kosten lopen dus behoorlijk uiteen per instelling. Als je daarbij je maaltijden en studentenkamer rekent, gaat de prijs nog verder omhoog.

Het bureau Market Inspector, een digitale marktplaats voor de B2B-sector, heeft een lijst gemaakt van de duurste universiteiten door al die kosten bij elkaar op te tellen. De meeste scholen op de lijst zitten in Londen of het zuiden van Engeland, waar de huren hoog zijn


7. City University London

Niet ver van The City, het financiële hart van Londen, specialiseert de City University London zich in professionele diploma’s voor optometrie en verpleegkunde. Het is ook een beroemde school voor journalisten.

Collegegeld: £9.250

Totale prijskaartje per jaar: £24.468


6. Universiteit van Oxford

Oxford is geen makkelijke universiteit om binnen te komen, maar het is wel een met een enorm prestige. Deze school zit consequent in de top 5 van universiteiten in de wereld. En aangezien het een publieke instelling is, valt het collegegeld nog mee in vergelijking met universiteiten die hoger op deze lijst staan.

Collegegeld: £9,250

Totale prijskaartje per jaar: £24,760


5. London School of Economics and Political Science

Nog een beroemde universiteit in het hart van Londen, de LSE is bekend voor de kwaliteit van het onderwijs én onderzoek. Maar liefst 17 procent van de Nobelprijswinnaars in de economie hebben hier in de collegebanken gezeten of les gegeven. Keerzijde is dat je een biertje om de hoek maar beter uit je hoofd kan zetten.

Collegegeld: £9,250

Totale prijskaartje voor een jaar: £25,546


4. University College London

Met een zeker gevoel voor koloniale arrogantie claimt de UCL dat het de 'vaders' van India, Kenya en Mauritius heeft opgeleid, net als de stichters van Ghana, hedendaags Japan en Nigeria.

Collegegeld: £9,250

Totale prijskaartje per jaar: £25,664


3. University of the Arts London

Eén van 's werelds beste scholen voor kunst, design en gerelateerde disciplines. De UAL heeft meerdere campussen verspreid over Londen die zich hebben verenigd tot één van Europa's grootste universiteiten.

Collegegeld: £9,250

Totale prijskaartje per jaar: £25,776


2. Royal College of Music

Als je hier studeert, kun je zeggen dat je op dezelfde school hebt gezeten als componist Andrew Lloyd Webber, de bedenker van Phantom of the Opera. Ook filmmuziekcomponist John Williams en - ja echt - zanger MIKA leerden hier hun vak.

Collegegeld: £9,250

Totale prijskaartje per jaar: £26,518


1. Regent's University London

Omdat het een privé-universiteit is, kan de Regent's University in Londen bijna het dubbele collegegeld vragen, ten opzichte van de publieke scholen. Het is één van de slechts zes privéinstellingen in het Verenigd Koninkrijk die diploma's mogen uitreiken. Met nog geen 4.000 studenten is menig hogeschool in Nederland groter dan Regent's. Je kunt er terecht voor uiteenlopende opleidingen in de humanitaire of zakelijke sectoren.

Collegegeld: £16,400

Totale prijskaartje per jaar: £38,854