De 13 beste documentaires en series op Netflix waar je meteen ook slimmer van wordt

Netflix series

Foto: Netflix

Soms is de beste manier om een lang weekend of hete zomerdag door te brengen gewoon op de bank met een fijne serie of film.

Zoek je iets dat mooi en leuk is, maar waar je ook nog eens iets van opsteekt? Op dit moment vind je talloze documentaires en series rond wetenschap en natuur op Netflix.

Van adembenemende documentaires die laten zien hoe mooi onze planeet is, tot erachter komen hoe het eten op je bord is geproduceerd óf verdiep je in de mysterieuze wezens die in de oceanen leven.

Enige nadeel: er valt véél te kiezen. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we onze collega’s gevraagd naar hun favoriete documentaires op Netflix.

Dit zijn onze favorieten, in willekeurige volgorde.

Films komen en gaan iedere maand op Netflix, maar op de dag van publicatie was onderstaande lijst beschikbaar op Netflix.


cooked-2016

"Cooked" (2016)

Waar gaat het over: Journalist and food expert Michael Pollan laat ons zien hoe koken ons voedsel en de wereld heeft veranderd.

Waarom zou je het moeten zien: We koken steeds minderen en kopen steeds vaker bewerkt, kant-en-klare maaltijden. Pollan hoopt de kijker weer te enthousiasmeren om de keuken in te duiken. Americans as a whole are cooking less, relying more on unhealthy, processed, and expensive and prepared foods. [Kijk het hier]


particle-fever-2013

"Particle Fever" (2013)

Waar gaat het over: Deze documentaire volgt zes wetenschappers die zich voorbereiden op het grootste en duurste experiment óóit: de ontdekking van het higgsdeeltje.

Waarom zou je het moeten zien: Fysica wordt vaak gezien als een verschrikkelijk ingewikkeld onderwerp, toch krijgt je in 'Particle Fever' een kijkje in deze wereld zonder je hoofd te breken. Het documenteert de ontdekking van het higgsdeeltje, waarvan natuurkundigen denken dat het de sleutel is tot het begrijpen van het universum. [Kijk het hier]


planet-earth-2006

"Planet Earth" (2006)

Waar gaat het over: Deze veelbetekenende serie vervoert natuurliefhebbers van de Himalaya naar de diepten van de oceaan en alles ertussenin.

Waarom zou je het moeten zien: Planet Earth is waarom HDTV is uitgevonden. De serie bevat adembenemende beelden. Als je je bedenkt hoe de makers vaak maanden/jaren bezig zijn geweest om één beeld te schieten, krijg je nog meer respect voor de mensen achter de documentaire. Het is een rondreis langs de wereld. Iedere aflevering laat je dingen zien die je nog nooit hebt gezien. [Kijk het hier]


the-blue-planet-2001

"The Blue Planet" (2001)

Waar gaat het over: David Attenborough vertelt over de diepgaande verkenning van de onderwaterwereld. Van het bekende naar het onbekende: alle geheimen van de zee worden onthuld.

Waarom zou je het moeten zien: De visueel prachtige serie won twee Emmy Awards, waaronder de prijs voor Beste non-fictie cinematografie. David Attenborough vertelt je alles van de kleurrijke koraalriffen tot de dieren die in het donker in de diepte van de oceanen leven. [Kijk het hier]


life-2009

"Life" (2009)

Waar gaat het over: Deze Britse serie van elf afleveringen werd in vier jaar tijd gemaakt in alle continenten. Zoogdieren zijn te vinden in elke habitat, met uitzondering van de diepste oceaan. Maar wat de zoogdieren echt onderscheidt is de verregaande zorg over hun jongen.

Waarom zou je het moeten zien: Iedere aflevering is uniek, maar ze zorgen allemaal voor 'wow'-momenten. Terugkerend thema is het systeem waarin wezen zich aanpassen om zo te overleven. [Kijk het hier]


chasing-ice-2012

"Chasing Ice" (2012)

Waar gaat het over: Milieufotograaf James Balog maakt gebruik van time-lapsecamera's om een meerjarig verslag van 's werelds veranderende gletsjers te maken.

Waarom zou je het moeten zien: Visueel is het adembenemend, maar ook verschrikkelijk verontrustend. De film laat zien welke uitdagingen er komen kijken bij het werken in een van de meest extreme omstandigheden. [Kijk het hier]


the-ivory-game-2016

"The Ivory Game" (2016)

 Waar gaat het over: De Afrikaanse olifant wordt met uitsterven bedreigd. Richard Ladkani en Kief Davidson infiltreren in het corrupte netwerk van ivoorsmokkelaars en ontmaskeren stropers en handelaren.

Waarom zou je het moeten zien: Deze film schijnt een licht op een van de grootste criminele ondernemingen in de wereld. Het is tragisch om te zien hoe deze intelligente, sociale dieren vermoord worden voor hun tanden, maar de film laat ook zien hoe het tij gekeerd kan worden. [Kijk het hier]


cowspiracy-2014

"Cowspiracy" (2014)

 Waar gaat het over:  Ontdek hoe de bio-industrie de natuurlijke hulpbronnen op aarde decimeert, en waarom deze crisis grotendeels genegeerd wordt door vele grote milieuorganisaties.

Waarom zou je het moeten zien: Veel mensen hebben geen flauw idee hoe hun keuzes in eten bijdragen aan abstracte problemen als klimaatverandering, droogte en vervuiling. De vleesconsumptie stijgt nog altijd en dat heeft negatieve effecten op ons milieu. [Kijk het hier]


virunga-2014

"Virunga" (2014)

 Waar gaat het over: Te midden van een burgeroorlog over Congo's natuurlijke bronnen, riskeren rangers dagelijks hun leven om Congo's Virunga National Park te beschermen. Dit om het kostbare park en de bedreigde gorilla's die er leven te beschermen.

Waarom zou je het moeten zien: De film is een indrukwekkende mix van onderzoeksjournalistiek en natuur. [Kijk hem hier]


making-a-murderer-2015

 "Making a Murderer" (2015)

 Waar gaat het over: Dit waargebeurde verhaal gaat over Steven Avery, een man die 18 jaar in de cel zat nadat hij onterecht werd beschuldigd van moord.

Waarom zou je het moeten kijken: Mocht je de serie tot nu toe hebben vermeden vanwege de hype eromheen, geef hem dan toch een kans. De serie zet serieuze vraagtekens bij het Amerikaanse rechtssysteem en hoe een maatschappij omgaat met zwakkeren. Of ze nu schuldig zijn of niet. [Kijk hem hier]


cosmos-a-spacetime-odyssey-2014

"Cosmos: A Spacetime Odyssey" (2014)

 Waar gaat het over: Deze docu-serie is een spin-off van Carl Sagan's awardwinnende show uit 1980: "Cosmos: A Personal Voyage." Neil deGrasse Tyson neemt kijkers mee op een reis door het universum.

Waarom zou je het moeten kijken: Neil Tyson is erg goed is het toegankelijk maken van lastige materie. Het klinkt allemaal zo magisch. [Kijk hem hier]


into-the-inferno-2016

"Into the Inferno" (2016)

 Waar gaat het over: Regisseur Werner Herzog en wetenschapper Clive Oppenheimer reizen de hele wereld op zoek naar actieve vulkanen.

Waarom zou je het moeten kijken: Met impressionante beelden van uitbarstingen en lavastromen laten de makers de brute kracht van vulkanen zien en hun betekenis voor inheemse spiritualiteit. [Kijk hem hier]


rats-2016

"Rats" (2016)

 Waar gaat het over: Je raadt het al: deze documentaire gaat helemaal over de vierpotige dieren die over de hele wereld van afval leven.

Waarom zou je het moeten kijken: Deze documentaire van 'Super Size Me'-regisseur Morgan Spurlock is gebaseerd op het boek van Robert Sullivan "Rats: Observations on the History & Habitat of the City's Most Unwanted Inhabitants." De docu is een tikkie sensatiebelust, maar grijpt je direct. Volgens de redactie van Business Insider is het één van Spurlock's beste films in jaren. [Kijk hem hier]

Mis je nog iets

Zijn we een van jouw favorieten vergeten? Laat het ons weten via [email protected]

Meer