Billy, Ivar en Laiva moeten binnenkort afscheid nemen van Expedit. Deze kast, een van de populairste kastsystemen van IKEA, gaat verdwijnen. Waarom?

Gadgetblog Gizmodo berichtte donderdag over het verdwijnen van de Expedit. Waarom maakt een gadgetblog zich druk om het verdwijnen van een boekenkast en waarom haalt IKEA de Expedit eigenlijk uit het assortiment als de kast zo goed verkoopt?

Eerst de eerste vraag. De Expedit blijkt mateloos populair onder verzamelaars van de langspeelplaat (lp). Het is één van de weinige moderne kasten waarvan de vakken hoog genoeg zijn om lp’s te herbergen. Er is zelfs een Facebookpagina ‘Red de Expedit‘ van Duitse ‘Schallplattensammler’.

Zuinige Zweden

Dan de vraag waarom IKEA stopt met de Expedit, een kast die wereldwijd een hit is. Het antwoord op die vraag is interessant. IKEA blijkt in zijn eentje 1 procent van de jaarlijkse houtproductie wereldwijd op te souperen, volgens Gizmodo 13,7 miljoen kubieke meter hout.

Nu heeft de Expedit een behoorlijk dikke buitenste rand. Door die rand een fractie dunner te maken (zie de foto hierboven) bespaart IKEA een enorme hoeveelheid bomen. En dat is precies waarom de Expedit een ietwat afgeslankte opvolger krijgt met de Kallax.

De Kallax is niet alleen goedkoper omdat er minder hout in zit, maar het helpt IKEA ook met het halen van de milieudoelstellingen. Dat komt goed uit want IKEA heeft beloofd dat nog voor 2020 de helft van het hout dat het concern gebruikt duurzaam is. Hoe minder hout, hoe eerder die doelstelling in zicht komt.

Lees ook

Lees ook op Business Insider

Zo verdeelt IKEA-oprichter Ingvar Kamprad zijn miljardenimperium

Waarom IKEA 5 jaar doet over het ontwerpen van een keuken

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl