Cryptomiljonairs, cryptomiljardairs – mensen die een fortuin hebben vergaard met digitale valuta.

Afgelopen week publiceerde zakenblad Forbes de lijst van de rijkste Oom Dagoberts die hun pakhuizen vol hebben liggen met bitcoin, ethereum, ripple en wat dies meer zij.

Op deze lijst niet alleen verschillende oprichters van de bekendste cryptomunten, maar ook CEO’s van bedrijven die te maken hebben met de onderliggende blockchaintechnologie.

Er zijn op dit moment naar schatting zo’n 1500 verschillende cryptomunten in omloop. Die hadden dinsdag volgens de site coinmarketcap.com bij elkaar een marktwaarde van iets meer dan 400 miljard dollar. Hoewel zo’n cijfer natuurlijk niet meer is dan een momentopname, gegeven de enorme koersvolatiliteit die cryptomunten laten zien. Wie herinnert zich niet dat de bitcoin sinds de piek van medio december grofweg in waard is gehalveerd?

Ondanks alle zorgen en argwaan ten aanzien van het hoge zeepbelgehalte dat de cryptomunten omgeeft, lijkt de blockchain – de onderliggende technologie – een blijvertje. Het principe van een digitale database waarop je transacties veilig kunt vastleggen, zonder bemiddeling van derden zoals banken of notarissen, biedt in theorie immers veel mogelijkheden.

Bekijk hieronder de lijst van 's werelds 11 rijkste cryptomiljonairs, inclusief hun geschatte nettowaarde.


Chris Larsen, mede-oprichter van Ripple: 4,2 miljard euro

Larsen is volgens Forbes de rijkste man in de wereld van de cryptovaluta. Het magazine schat dat hij begin 2018, vlak voor de cryptocrash, nog een vermogen van omgerekend 16 miljard euro had. Als eigenaar van 5,2 miljard ripple heeft hij bij een koers van één dollar per ripple, nog 5,2 miljard dollar over. Ofwel ruim 4 miljard euro. Dat is meer dan wie dan ook in het cryptogremium.

Larsen is een bekende ondernemer uit Silicon Valley. In 2012 staat hij als mede-oprichter aan de wieg van Ripple Labs, de onderneming die de ripple (XRP) heeft ontwikkeld, de cryptomunt die het afgelopen jaar maar liefst met 36.000 procent in waarde steeg. Ripple wordt vaak genoemd als alternatief voor de bitcoin dankzij connecties met sommige grote banken als UBS, Bank of America en Banco Santander.


Joseph Lubin, mede-oprichter van Ethereum: €800 mln tot €4 miljard

Lubin is de mede-oprichter van Ethereum, een gedecentraliseerd softwareplatform waarmee op basis van de blockchaintechnologie slimme peer-to-peer-contracten gemaakt kunnen worden. De cryptomunt, de ether, geldt ook als een alternatief voor bitcoin en één van de meest interessante voor miners.

Deze Canadese ondernemer is ook de oprichter van ConsenSys, een onderneming die focust op de ontwikkeling van op blockchain gebaseerde software en apps - bij de onderneming werken inmiddels 470 mensen.


Changpeng 'CZ' Zhao, CEO van Binance: €900 miljoen - €1,6 miljard

Bestond Binance 7 maanden geleden nog niet, vandaag de dag verwerkt dit platform meer dan 1,4 miljard transacties per seconde en heeft het meer dan 6 miljoen geregistreerde gebruikers.

Zhao studeerde informatica aan de McGill University in Montreal en ontwikkelde een handelssysteem voor de Tokyo Stock Exchange, gevolgd door een systeem voor de handel in futures. Als 27-jarige kreeg hij in minder dan 2 jaar driemaal promotie om teams aan te sturen in New Jersey, Londen en Tokio. In 2005 verkaste Zhao naar Shanghai om Fusion Systems op te zetten. Zhao's handelsmerk is dat hij graag een zwarte hoodie draagt, en geen dure auto's of horloges bezit.


Tyler en Cameron Winklevoss, oprichters van Winklevoss Capital: circa € 800 miljoen per persoon

De tweelingbroers Winklevoss werden afgelopen december de eerste bitcoinmiljardairs dankzij een reeks grote investeringen in cryptobedrijven,  waaronder het handelsplatform Gemini.

Tyler en Cameron, goed voor goud tijdens de Olympische Zomerspelen in 2008 in Beijing, beschuldigden Mark van Zuckerberg van Facebook er destijds van hun idee te hebben gestolen van het bedrijfje ConnectU. Zuckerberg en de broers schikten, onbekend is voor hoeveel.


Matthew Mellon, privé-investeerder: 733 miljoen euro - 815 miljoen euro

Het verhaal van Mellon is veelvuldig verteld door de Amerikaanse media. Niet in de laatste plaats doordat hij de oud-directeur Finance was het New York Republican State Committee - en dankzij akkefietjes die samenhangen met zijn drugsverslaving.

Nu beleeft hij gouden tijden als crypto-investeerder. "We hebben een meer transparante, vrije democratie nodig," aldus Mellon enkele jaren geleden. Bitcoin is wat hem betreft de oplossing.

Zijn visie is wat veranderd in de loop der jaren - hij trok zich terug uit sommige crypto-investeringen en uit al zijn bitcoinportefeuilles en herinvesteerde alles in Ripple.


Brian Armstrong, CEO van Coinbase: 733 - 815 miljoen euro

Armstrong is mede-oprichter en de huidige CEO van Coinbase, een van de grootste bedrijven binnen het crypto-universum. Coinbase is een Amerikaans handelsplatform dat sinds 2012 operationeel is. Op Coinbase kan iedereen bitcoin, ether en litecoin kopen en verkopen.

Volgens sommige gespecialiseerde media zou Coinbase het afgelopen jaar voor 815 miljoen euro aan omzet hebben gedraaid dankzij de explosieve stijging van cryptotransacties.


Matthew Roszak, mede-oprichter van BloQ: 733 - 815 miljoen euro

Roszak was een van de eerste investeerders in initial coin offerings (ICOs) met cryptomunten waaronder Mastercoin, Factom en Maidsaif.

Bovendien is hij de mede-oprichter van BloQ, een softwarebedrijf dat zakelijke oplossingen aanbiedt, gebaseerd op blockchain. Roszak is ook partner van Tally Capital, een private equitybedrijf die ook focust op de technologie achter de cryptocurrencies.


Anthony Di Iorio, mede-oprichter van ethereum: 611-815 miljoen euro

Velen beschouwen de 43-jarige Di Iorio als een visionair. Hij was een van de oprichters van Ethereum en is nu CEO van twee bedrijven: Jaxx, een digitale wallet waarin je verschillende cryptovaluta tegelijk kunt bewaren, en KryptoKit. Dit laatste bedrijf ontwikkelde een webextensie waarmee het mogelijk is om op eenvoudige wijze op elke webpagina in bitcoin te betalen.

"We zitten in de overgangsfase van de informatie-eeuw naar het tijdperk van de waarde," aldus Di Iorio in een toespraak waarin hij blockchain neerzet als de belangrijkste drijfveer achter de transformatie van veel industrieën.


Brock Pierce, voorzitter van de Bitcoin Foundation: 570 - 815 miljoen euro

Het levensverhaal van Pierce zou evengoed een Hollywoodfilm kunnen zijn. Sterker nog, als kind speelde hij al in verschillende films zoals First Kid en The Mighty Ducks en verschillende tv-reclames.

Als tiener ontpopte hij zich als ondernemer. Hij hielp met het opzetten van het Digital Entertainment Network in 1998, een systeem voor de productie en distributie van video's via het internet - een voorloper van Youtube. Pierce deed het niet slecht en genoot financiële steun van Dell en Microsoft tijdens de dotcomhausse.

In de jaren 2000 creëerde hij een reus in de gamingindustrie: Internet Gaming Entertainment (IGE), een soort zwarte markt waar gamers resources voor hun spellen konden kopen zoals World of Warcraft.

De afgelopen jaren heeft Pierce zich ontpopt tot een van de meest gezaghebbende figuren in de cryptowerld. In 2014 werd hij voorzitter van de Bitcoin Fundation. Pierce is ook oprichter-partner van van een van de meest actieve durfkapitaalpartijen binnen deze industrie: Blockchain Capital.


Michael Novogratz, CEO van Galaxy Digital: 517 - 815 miljoen euro

Novogratz is een bekende Amerikaanse investeerder en hedgefondsmanager. Hij was partner bij Goldman Sachs en Chief Investment Officer van de Fortress Investment Group. Volgens Forbes begon hij in 2013 in cryptomunten te investeren en verwierf hij fortuin met ethereum.

Gedurende al deze jaren had Novogratz er geen enkele moeite mee om de bitcoin als een zeepbel te omschrijven en er tegelijkertijd zo veel mogelijk winst uit te slepen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider España

LEES OOK: Hoe is het om een cryptobedrijf te runnen terwijl de markt instort? Deze 22-jarige oprichter van IOTA weet het