• De stijgende energieprijzen bedreigen de Nederlandse digitale infrastructuur en daarmee de economie, waarschuwt de Dutch Data Center Association.
  • De brancheorganisatie voor datacentra roept de overheid op tot het verlagen van energiebelastingen en het instellen van prijsplafonds voor energie.
  • Het demissionair kabinet kondigde donderdag aan om maatregelen te nemen om burgers en bedrijven tegemoet te komen.

De fors stijgende prijzen voor stroom en gas zorgen de komende tijd niet alleen maar voor een gepeperde rekening voor consumenten en het bedrijfsleven, waarschuwt brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDCA) in een persbericht.

Volgens de brancheorganisatie van datacenters in Nederland bedreigt deze ontluikende energiecrisis ook de nationale digitale infrastructuur. En daarmee indirect de internationale concurrentiepositie en voortbestaan van Nederlandse bedrijven. De DDCA roept dan ook op tot een snelle ingreep om dat te voorkomen.

‘Pas energiebelasting aan’

“Er is nu een probleem en dat kan niet alleen met lange termijncontracten en het aanleggen van buffers worden opgelost”, zegt Stijn Grove, directeur van DDCA in het persbericht. “Dit heeft een enorme impact op datacenters in heel Nederland, in meerderheid regionale mkb-bedrijven, die het digitale fundament van Nederland vormen.”

De DDCA wijst erop dat al het werk online, of dat nu thuis of op kantoor is, mogelijk gemaakt wordt door datacenters in Nederland. De energiecrisis bedreigt hierdoor ook op een tweede front de economie.

Volgens Grove moet de Nederlandse overheid snel en op buitengewone wijze ingrijpen. Onder andere door energiebelasting en toeslagen aan te passen en prijsplafonds instellen. "In een tijd waar we meer en meer controle willen over data is het verstandig de soevereiniteit te versterken en dus de Nederlandse digitale infrastructuursector hierin te steunen. Al helemaal in een tijd van herstel na de Covid-19 crisis. Het is niet verstandig dit nog verder op zijn beloop te laten gaan."

Volgens Grove zullen problemen bij datacenters vanwege de hoge energieprijzen vele sectoren van de economie raken.

Energie-Nederland: overheid moet kwetsbare groepen beschermen

Met zijn oproep voor buitengewone oplossingen volgt Grove en de DDCA, branchevereniging Energie-Nederland. Op donderdag liet de organisatie weten geen ingreep op de markt te willen maar liever een aanpassingen van de energiebelastingen.

"De markt zit nu misschien niet in de meest optimale omstandigheden, maar die zijn wellicht ook niet structureel dus dan is het goed als de overheid actie onderneemt om kwetsbare groepen te helpen", zegt Roel Kaljee, programmamanager bij Energie-Nederland, tegenover persbureau ANP. "De overheid is verantwoordelijk voor belastingen en de opslag duurzame energie (ODE). Met de btw erbij is dat de helft van de energierekening", legt Kaljee uit.

Demissionair kabinet werkt aan compensatie

Minister van Financiën Wopke Hoekstra liet tijdens donderdag weten de begroting voor 2022 open te willen breken om burgers en het bedrijfsleven deels te willen compenseren voor de stijgende energielasten. De prijs van aardgas is sinds april dit jaar vervijfvoudigd. Na Prinsjesdag trok het demissionaire kabinet al een 375 miljoen euro uit om de effecten van de prijsstijging te verzachten.

Hoe hoog de energierekening voor consumenten en bedrijven de komende tijd zal worden, is onbekend. De prijzen van gas en stroom nemen onder andere toe door aanhoudende gastekorten, het snelle economische herstel na de coronacrisis en de toegenomen emissierechten die energieleveranciers moeten betalen.

LEES OOK: Wat te doen met je energiecontract nu de gasprijs door het dak gaat? Variabel of vastzetten voor 1 of 3 jaar?