Dirk Scheringa wordt directeur van het bitcoinbedrijf ICO Headstart. De voormalig directeur en oprichter van de naar hem vernoemde DSB-bank wordt door de oprichters van het Haagse bedrijf geroemd vanwege zijn ervaring in het bankwezen en zijn kennis van crowdfunding.

ICO Headstart is naar eigen zeggen gespecialiseerd in zogeheten Initial Coin Offerings (ICO’s). Dat zijn een soort beursgangen voor digitale valuta. De procedure kan door bedrijven worden gebruikt om geld op te halen en heeft raakvlakken met crowdfunding. Investeerders krijgen in ruil voor hun geld een nieuwe soort digitaal geld.

De procedure is niet onomstreden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt in tegenstelling tot bij echte beursgangen géén toezicht op ICO’s. De financiële waakhond waarschuwt voor de gevolgen van de riskante investeringen.

De centrale bank van China besloot in september al tot een verbod van ICO’s. Het zou een illegale vorm van publieke financiering zijn die de financiële stabiliteit in het land in gevaar zou brengen.

ICO Headstart wil volgende maand zelf 10 miljoen dollar ophalen met een eigen ICO. De opbrengsten worden gestoken in een selectie van andere ICO’s.