Negentien jaar lang stond hij aan het roer van webwinkel bol.com. Nu vindt de 45-jarige Daniel Ropers het tijd voor een nieuw avontuur.

Per 1 oktober stapt hij over naar Springer Nature, na Elsevier de grootste wetenschappelijke uitgever ter wereld. Daar volgt hij de Nederlander Derk Haank (64) op.

Volgens Ropers heeft zijn overstap te maken met zijn achtergrond in de wetenschap. Zijn vader was professor in de genetica, zijn moeder medisch socioloog.

“Als kind van twee wetenschappers is het voor mij vanaf mijn jonge jaren al duidelijk hoe waardevol wetenschap en kennisdeling in ons leven is”, laat Ropers weten in een persverklaring. “Ik zie het dan ook als unieke kans om als CEO bij Springer Nature bij te dragen aan kenniscreatie en -verspreiding en dit is voor mij dé reden geweest om nu deze overstap te maken.”

Grootste webwinkel van Nederland

Ropers staat in 1998 aan de wieg van bol.com, nadat hij als consultant bij McKinsey een plan schreef voor een online winkelkanaal voor de Duitse retailgigant Bertelsmann. Een jaar later gaat hij aan de slag bij Bertelsmann online, oftewel bol.com, als financieel directeur. Nog weer een jaar later wordt hij benoemd tot algemeen directeur.

Bol.com groeit uit tot de grootste boekenverkoper van Nederland en gaat ook andere artikelen verkopen. In 2012 klopt Ahold op de deur. De Nederlandse supermarktreus telt 350 miljoen euro neer voor bol.com, marktleider in non-foodverkoop op internet. In 2016 breekt de webwinkel door de symbolische grens van 1 miljard omzet.

Al die tijd blijft Ropers aan als CEO. Maar nu is de tijd daar om het stokje door te geven.

Huub Vermeulen (53) volgt Ropers op als algemeen directeur. Vermeulen werkt al meer dan zestien jaar voor bol.com en is verantwoordelijk voor operations & fulfilment.