• Olieprijzen zijn zondag fors gedaald. Brent-olie was maandagochtend ongeveer $33 per vat waard.
  • De olieprijzen zijn met bijna 30% gedaald nadat Saudi-Arabië besloot de vraagprijs voor zijn olie te verlagen.
  • Saudi-Arabië wil Rusland dwingen alsnog akkoord te gaan met een door oliekartel OPEC voorgestelde productieverlaging.
  • Als de huidige klap voor de olieprijzen een paar weken aanhoudt, zullen benzine- en dieselprijzen flink dalen.

Een historische daling van olieprijzen. Als de klap van zondag doorzet de komende week, wordt het effect ook merkbaar aan de pomp.

De olieprijzen zijn met bijna 30 procent gedaald nadat Saudi-Arabië besloot de vraagprijs voor zijn olie te verlagen. Bovendien kondigde het land aan in april flink meer te gaan produceren. Daarmee willen de Saudi’s Rusland dwingen alsnog akkoord te gaan met een door oliekartel OPEC voorgestelde productieverlaging.

Amerikaanse olie was maandagochtend net geen 30 dollar per vat waard, op 29,54 dollar. Brent-olie kost 33,31 dollar per vat. Vorige week lagen de prijzen nog boven de 50 dollar per vat.

Die prijs vonden de meeste olieproducerende landen al aan de lage kant en binnen de OPEC werden daarom afspraken gemaakt voor een productieverlaging om de prijs te stutten. Rusland, dat geen lid is van de OPEC maar de laatste jaren wel regelmatig afspraken maakt met het kartel over de productie, zag daar echter niets in. Met de stap lijkt Saudi-Arabië Rusland op de knieën te willen dwingen.

Olieprijzen zijn de afgelopen weken al fors gedaald. Dit begint ook merkbaar te worden aan de pomp. Benzineprijzen zijn sinds begin dit jaar zo'n 5 cent per liter gedaald, tot gemiddeld 1,65 euro per liter ongelode benzine per 2 maart. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Als de huidige klap voor de olieprijzen een paar weken aanhoudt, zal dat ook leiden tot lagere prijzen aan de pomp. Belangrijk om te bedenken is wel dat in Nederland de pompprijs voor benzine voor twee derde uit accijns en btw bestaat. Een daling van de prijs van ruwe olie werkt daardoor beperkt door op de benzineprijs.

Lees ook: Dit doet het coronavirus met je portemonnee: hypotheek goedkoper, benzine goedkoper, gas goedkoper… maar je pensioen is in gevaar

Aandelenbeurzen in Azië kelderen fors

De aandelenbeurzen in de Aziatische regio gingen maandag hard onderuit, nadat de olieprijzen kelderden. Beleggers gooiden hun aandelen massaal in de verkoop en zochten hun heil in veiligere havens als obligaties en de Japanse yen, ook door de vrees voor een economische schok als gevolg van het nieuwe coronavirus.

De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, raakte ruim 5 procent kwijt en eindigde op 19.698,76 punten. Dat is het laagste niveau in veertien maanden tijd. Uit nieuwe cijfers van de Japanse overheid blijkt dat de economie van het land in de periode oktober tot en met december met 7,1 procent is gekrompen. Eerder werd nog uitgegaan van een krimp van 6,3 procent.

Het Japanse oliebedrijf Japan Petroleum Exploration leverde 12,7 procent in. In Hongkong zakten de Chinese oliebedrijven PetroChina en CNOOC respectievelijk 7,6 en 16,9 procent. Het Australische olieconcern Santos kelderde 27 procent en concurrent Beach Energy ging 19,4 procent onderuit.

De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 2,3 procent in de min. De export van China is in de eerste twee maanden van dit jaar sterk gedaald vooral door de negatieve impact van het coronavirus waardoor de Chinese economie ernstig werd ontregeld.

De Hang Seng-index in Hongkong zakte 3,6 procent en de Kospi in Seoul leverde 4,2 procent in. De Australische All Ordinaries in Sydney sloot de dag af met een koersval van 7,3 procent.

LEES OOK: Coronavirus-update: aantal actieve besmettingen hoger – Italië gaat hard, lichtpuntjes in Zuid-Korea