De Nederlandse industrie heeft in juni voor het eerst in vier jaar tijd de hoeveelheid nieuwe orders uit het buitenland licht zien dalen.

Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) vrijdag heeft gepubliceerd.

De totale orderontvangst nam nog wel toe, maar in het traagste tempo sinds juli 2013. Ook de toename van de productie was in drie jaar niet zo klein als afgelopen maand. Ook de groei van de werkgelegenheid is verder afgezwakt.

De inkoopmanagersindex die globaal de bedrijvigheid in de sector weerspiegelt, daalde van 52,7 in mei tot 52,0 afgelopen maand. Dat is het laagste niveau in vier maanden. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Hoogeleraar inkoopmanagement Arjan van Weele zegt in een reactie op de NEVI-cijfers: "Heeft de NEVI PMI-index te lijden gehad van de Brexit of niet? Wie zal het zeggen? Feit is dat de export order index voor het eerst sinds 4 jaar onder de kritische waarde van 50 zakte."

Volgens Van Weele is het nog te vroeg om het Brexit-effect goed in te schatten. De uitslag van het Britse EU-referendum van 23 juni weegt immers maar beperkt mee voor de maand als geheel.

Nederlandse exporteurs kunnen de komende maanden last krijgen van de daling van het Britse pond, waardoor Nederlandse exportproducten in het Verenigd Koninkrijk duurder worden. Van Weele: "We zullen in juli en augustus zien wat de werkelijke effecten van de Brexit zijn. Voorlopig hebben we geen reden tot klagen."

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl