Een beetje zuiniger leven om later een stuk rijker te worden. Dat klinkt fijn, maar het maakt veel uit hoe je zoiets aanpakt.

In zijn boek The Automatic Millionaire legt financieel adviseur David Bach de kracht van de Latte Factor uit: één koffie per dag minder bestellen bij de Starbucks of een andere hippe zaak.

Neem bijvoorbeeld een Caffè Latte formaat Grande van 3,60 euro bij Starbucks. Als je jezelf dit genoegen gedurende vijf weekdagen ontzegt, bespaar je 18 euro. Per maand is dat 78 euro. Als je dit geld belegt tegen een netto rendement van 5 procent, heb je na twee jaar al zo’n 1.900 euro (iPhone X!) en na 30 jaar bijna 60.000 euro (Audi!).

Maar goed: ben je daar tevreden mee?

Het ideaal is natuurlijk dat je door jezelf nu iets te ontzeggen uiteindelijk het magische miljoen aantikt. Hoe realistisch is dat?

Business Insider ging eens rekenen met het volgende uitgangspunt: stel je bent 27 en wilt op je 65e miljonair zijn. Je zet elk dag een bedrag opzij voor de lange termijn. Dat investeer je bijvoorbeeld in aandelen met een netto rendement van 5 procent per jaar.

Terzijde: dit betekent dat het bruto rendement een paar procentpunt hoger moet zijn in verband met de vermogensheffing in box 3. En als je een waardevast vermogen wil, moet je ook een hoger bruto rendement halen om de inflatie te verslaan.

Lees ook op Business Insider

Hoe ziet het plaatje er nu uit als je dagelijks 5, 10, 15, 20 of 25 euro minder consumeert en in een beleggingspot stopt?

De grafiek hieronder, samengesteld met behulp van de tool berekenhet.nl, toont de verschillen:

Zet je 5 euro per dag opzij en laat je het geld renderen tegen 5 procent per jaar, dan staat er na achtendertig jaar ruimt twee ton op je bankrekening.

Niet slecht, maar je bent lang geen miljonair.

De miljonairsstatus bereik je in dit scenario wel als het je lukt vanaf je 27e achtendertig jaar lang 25 euro per dag te sparen.

Zeven lattes per dag dus. Of een uitgebreide lunch buiten de deur. Dat wordt best pittig, zeker als je bedenkt dat het om zo’n 760 euro per maand gaat. Kortom: iets voor mensen die zuinigheid als levenskunst zien.

LEES OOK: Deze vrouw uit Canada had een consumptieve schuld van €62.000 en een hypotheek van €280.000 – door 1 gewoonte aan te passen raakte ze schuldenvrij en werd ze miljonair