Adeola Omole heeft veel geleerd op het gebied van geldzaken, toen ze werkloos raakte en een consumptieve schuld van omgerekend 62 duizend euro moest wegwerken.

In de nasleep van het barsten van de internetzeepbel aan het begin van deze eeuw verloor Omole haar baan bij een Canadees advocatenkantoor. Het duurde achttien maanden voordat ze weer werk vond.

In die periode stond Omole oog in oog met torenhoge schulden die ze in de loop der jaren had opgebouwd: een studieschuld, roodstand op haar creditcard, een lening voor haar auto. Ze vertelt erover in een aflevering van  So Money’, de podcast van Farnoosh Torabi.

Volgens Omole, dochter uit een migrantengezin dat met zes kinderen naar Canada verhuisde, was schuld iets waarvan ze dacht dat het bij het leven hoorde.

“Toen ik een plan maakte om uit de schulden te komen, leerde ik al snel dat ik ingesleten gewoontes radicaal moest veranderen. Ik begon de helft goedkoper te leven door vrijwel alleen spullen te kopen waar een korting van 50 procent of meer op zat”, zegt Omole tegen Business Insider.

Ze begon minder uit te geven aan zaken als boodschappen, toiletartikelen en kleding. Zo kocht ze bijvoorbeeld uitsluitend kleding aan het eind van het seizoen in de uitverkoop en huishoudapparatuur in september, oktober en november.

En ze sloeg lang houdbare levensmiddelen en toiletartikelen in wanneer ze goedkoop waren. Op deze manier loste ze haar consumptieve schuld af en vervolgens ook haar hypotheek van omgerekend 280.000 euro. Vervolgens bouwde ze een vermogen van een miljoen euro op.

Lees ook: Renée Lamboo (33) had een restschuld van €40.000, nu heeft ze een ton op haar spaarrekening – zo krijg jij dat ook voor elkaar

Omole werkt nu als financieel adviseur en schreef onlangs het boek: 'Hoe je in 7 stappen uit de schulden raakt en vermogen opbouwt'. Haar geldmantra luidt: "Investeer in passie, niet in rotzooi."

"In een notendop betekent dit dat je je geld moet besteden aan zaken waar je blij van wordt en door gepassioneerd raakt", zegt Omole. Zo besteedt Omole haar geld aan boeken en beleggingen, waar anderen het uitgeven aan reizen.

"Je moet voorkomen dat je je geld uitgeeft aan zaken waar je niet blij van wordt, waar je niet gepassioneerd van raakt en die geen waarde aan je leven toevoegen", zegt Omole.

Het toepassen van deze "geldfilosofie", zoals ze het zelf noemt, heeft meer gedaan dan het wegwerken van schulden en de opbouw van vermogen. Het heeft haar visie op geld veranderd.

"Toen ik ermee ophield om geld te associëren met consumptie en in plaats daarvan geld ging zien als een middel dat mogelijkheden biedt, veranderde mijn relatie met geld", zegt Omole.

LEES OOK: Deze Groningse ‘vrek’ bespaart € 6.000 per jaar door op kleine dingen te letten