Met één handtekening schreef de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag geschiedenis: hij ondertekende een wetsvoorstel om de crypto-industrie in het land te legaliseren. Dit laat zien hoe belangrijk de miljoenen euro’s aan donaties in bitcoin en andere cryptomunten zijn in de strijd tegen Rusland.

Het digitale geld wordt gebruikt om onder andere troepen te bevoorraden met voedsel en communicatiemiddelen.

Het wetsvoorstel over de cryptomarkt lag al sinds september 2021 te wachten op presidentiële goedkeuring, nadat het door het Oekraïense parlement was aangenomen. De centrale bank en Oekraïense financiële toezichthouder zullen de prille cryptomarkt in Oekraïne reguleren, onder meer via de uitgifte van licenties voor cryptobedrijven in het land.

De handtekening van Zelenski is volgens een verklaring van het Ministerie van Digitale Zaken een “belangrijke stap bij het uit de schaduw halen van de cryptomarkt om een legale markt voor digitale middelen in Oekraïne op te bouwen.”

€50 miljoen aan donaties in cryptovaluta

De legalisering van de digitalegeldsector komt op een moment waarop donaties in cryptovaluta het land binnenstromen. Die worden door de overheid in ontvangst genomen voor de strijd tegen de Russische invasie.

Volgens de Oekraïense regering is er tot afgelopen donderdag omgerekend al meer dan 50 miljoen euro aan cryptovaluta gedoneerd.

Het ministerie van Digitale Zaken schat dat dit bedrag de komende weken nog kan oplopen tot 180 miljoen euro. “Ik ben onder de indruk van de eenheid van de cryptogemeenschap”, twitterde staatssecretaris Alex Bornyakov donderdag.

Eerder liet Bornyakov al weten dat Oekraïne duizenden kogelwerende vesten en nachtkijkers heeft kunnen kopen met de cryptodonaties.

De overheid accepteert allerlei soorten digitale middelen, waaronder bitcoins, ether en cardano. Dat betekent uiteraard niet dat Oekraïne geen reguliere valuta accepteert in de strijd tegen Rusland. Dollars, euro’s en Britse ponden zijn allemaal welkom bij de centrale bank.

Vorig jaar september sprak Mykhailo Fedorov, de minister van Digitale Zaken, de hoop uit dat het legaliseren van cryptohandel burgers de mogelijkheid kon bieden om er op een veilige manier in te beleggen.

LEES OOK: Cryptobelegger Mike Novogratz ziet voorlopig even geen grote rally van de bitcoin