Een cryptomunt die refereert aan de boekenserie ‘The Lord of the Rings’ is dinsdag geblokkeerd, nadat de erven van auteur JRR Tolkien een rechtszaak aanspanden tegen de maker van de digitale munt. 

Het ‘JRR token’, een creatie van ontwikkelaar Matthew Jensen uit Florida, werd in augustus van dit jaar gelanceerd.

De erven van Tolkien dienden binnen enkele weken een klacht in bij de World Intellectual Property Organization (WIPO) wegens schending van auteursrechten. Ze wezen erop dat de website van de munt referenties bevatte aan de beroemde fantasieserie, waaronder personages en andere beelden.

Centraal bij de klacht stond het gebruik van de domeinnaam “www.jrrtoken.com”. Het arbitrageproces van de WIPO viel in het voordeel uit van de erven van Tolkien.

Volgens een persverklaring die dinsdag is verzonden door advocaten van de familie Tolkien, Maier Blackburn Solicitors, moest Jensen per direct de handel staken en alle inhoud die aan de munt refereert verwijderen van zijn website en accounts op sociale media.

De munt was er sinds de lancering in augustus volgens BSC scan in geslaagd 512 adressen voor cryptoportefeuilles te verzamelen. Ook stonden negen non-fungible tokens (NFT's) van de munt te koop op het marktforum OpenSea

"Dit was een bijzonder flagrante schendingszaak, en de erven zijn blij dat hij op een bevredigende manier is afgesloten," aldus Steve Maier van Maier Blackburn in de verklaring.

Jensen reageerde niet direct op een verzoek om commentaar van Insider. 

Domeinnaam die lijkt op JRR Tolkien

Bij de arbitrage betoogde Jensen dat de domeinnaam niet identiek was aan de naam van de auteur van The Lord of the Rings. "Specifiek bevat het handelsmerk J R R TOLKIEN van de eiser de aanvullende letters "L" en "I", die nadrukkelijk ontbreken van de betwiste domeinnaam. De uitspraak verschilt eveneens," zei de maker van www.jrrtoken.com

De website, het Twitter-account en het YouTube-kanaal van het JRR Token zijn inmiddels verwijderd.

Dagelijks worden er honderden nieuwe cryptovaluta gecreëer. Het lijkt er dan ook niet op dat de ondergang van de munt op basis van The Lord of the Rings het einde zal betekenen van zogenoemde meme-munten die refereren aan populaire cultuuruitingen.

De dogecoin, een van de meest verhandelde cryptomunten ter wereld, is gebaseerd op een populaire meme op internet, en was aanleiding voor afgeleide munten als het floki inu token, genoemd naar de hond van Elon Musk. 

Ze zijn echter niet allemaal onschuldig. Eerder deze maand dook een nieuwe cryptomunt op onder de naam Squid Game, genoemd naar de populaire Koreaanse Netflix-show, die later frauduleus bleek te zijn.

LEES OOK: Cryptohandelaren kochten een wolfraamkubus voor $250.000 – zo beleefde de fabrikant de hype rondom de superzware metalen blokken