Het Amerikaanse bedrijf Midwest Tungsten Service (MTS) had al eerder verkooppieken meegemaakt. De kleine industriële fabrikant, gevestigd in de buurt van Chicago, had het af en toe flink druk als er weer een van zijn metalen kubussen, bollen of fidget spinners op een blog of in een YouTube-video was verschenen.

Maar dat was niets vergeleken met de drukte van afgelopen oktober, vertelde Sean Murray, e-commerce directeur van MTS, aan Insider. “Tegen de derde dag was het van: ‘Oh wow, dit is totaal anders.’”

MTS kwam in de schijnwerpers te staan nadat een paar viral tweets gehoor vonden bij cryptofans. Die raakten gefascineerd door de unieke tactiele ervaring van wolfraamblokjes en de buitengewone verhouding tussen hun grootte en gewicht.

Wolfraam is een metaal met een zeer hoge dichtheid – vergelijkbaar met goud – dat wordt gebruikt in een breed scala aan industriële toepassingen. Een kubus met ribben van 3,8 centimeter weegt een kilogram. Dat formaat zou je op de website van MTS 200 dollar kosten.

“We dachten dat onze voorraad meerdere jaren zou meegaan”, aldus Murray.

Een onvoorziene hype rond kubussen van wolfraam

Op 13 oktober steeg de verkoop van de wolfraamkubussen met 300 procent. Nieuwssite Coindesk bracht het verhaal naar buiten. Daarna volgden onder meer Bloomberg, Vice en The Wall Street Journal.

Nic Carter, een durfkapitalist en een verzamelaar van de kubussen, vertelde The Wall Street Journal dat de dichtheid van de kubus een aangenaam zintuiglijk contrast vormde met de ontastbaarheid van digitale crypto’s.

Wat de cryptomenigte onderscheidde van eerdere kopers, was hun belangstelling voor grotere kubussen. We dachten dat niemand onze wolfraamkubus van 7,6 centimeter en een gewicht van 8 kilogram zou kopen. “We zaten er zó naast”, zegt het bedrijf op de Amazon-pagina van hun nieuwe, ruim 10 centimeter grote kubus.

Murray zei dat het bedrijf was verrast door de plotselinge belangstelling, maar dat ze beschikte over een flinke voorraad en een snel orderverwerkingsproces.

“Mensen die normaal om half zeven ’s avonds komen, kwamen nu om half twee ’s nachts”, aldus de e-commerce directeur. “Echtgenoten en kinderen van medewerkers kwamen meerdere keren helpen.”

‘De cryptopiek is inmiddels voorbij’

MTS begon ook met het accepteren van cryptobetalingen. Op 22 oktober kondigde het bedrijf een cryptoveiling aan voor een NFT van de grootste wolfraamkubus ooit, met ribben van 37 centimeter en een gewicht van ruim 900 kilogram.

Lees ook: Cryptohandelaren bieden op een NFT van $200.000 die de eigenaar toestaat één keer per jaar een wolfraamkubus van 907 kilogram te bezoeken

De veiling werd gewonnen door TungstenDAO, een groep cryptohandelaren die 57 ether neertelden voor de NFT. Omgerekend kwam dat destijds uit op een waarde van ongeveer 247.000 dollar.

Vanwege de logistieke uitdagingen blijft de kubus in de opslag van MTS. De eigenaren kochten het recht om de kubus eens per jaar aan te raken en te fotograferen.

Murray zei dat de cryptopiek voorbij is, maar dat de feestdagenverkoop begint aan te trekken. Ook liet hij weten dat het aantal grote bestellingen, van bedrijven die gegraveerde kubussen aan hun werknemers willen geven, toeneemt.

LEES OOK: De kunstenaar achter ‘Bitcoin Angel’ kon 5 jaar geleden nauwelijks rondkomen – toen verdiende hij plots $4 miljoen in één dag met de verkoop van NFT’s