Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
  • Cryptomunten hebben het zwaar in 2022, maar er is een uitzondering.
  • De Chinese digitale renminbi groeit flink wat betreft het aantal gebruikers en de transactiewaarde.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst gaat in op de Chinese ambities voor de eigen munt.

ANALYSE – De flinke koersdaling van de bitcoin en ether trekt dit jaar veel aandacht. In de wereld van traditionele valuta is er echter één cryptomunt die wel de wind in de rug heeft. Dat wil zeggen: als je kijkt naar de adoptie onder gebruikers.

De digitale renminbi heeft een flinke voorsprong op crypto-initiatieven van andere centrale banken. In de eerste vijf maanden van dit jaar lag de totale transactiewaarde van de e-yuan op omgerekend ongeveer 12 miljard euro.

Tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing van begin 2022 kregen buitenlanders voor het eerst de mogelijkheid om met de digitale renminbi te betalen. En momenteel werkt China aan een koppeling van de munt met het betaalsysteem van Hongkong. Dat kan dan weer een opstap zijn naar het doen van grensoverschrijdende betalingen met de digitale renminbi.

Renminbi onder druk tegenover de dollar

De waarde van de e-yuan is gekoppeld aan die van de normale renminbi. Net als veel andere valuta is de Chinese munt de afgelopen tijd behoorlijk in waarde gedaald ten opzichte van de dollar.

In een poging om de glijvlucht te stoppen, zijn de buffervereisten voor banken in China verlaagd. Sinds vorige week donderdag  hoeft nog maar 6 procent van de reserves van Chinese banken te bestaan uit vreemde valuta. Aanvankelijk was dat 8 procent.

Een gevolg van deze bijstelling is dat veel Chinese banken dollars en andere buitenlandse valuta’s zullen inruilen voor de eigen renminbi. Hierdoor krijgt de Chinese munt een duw in de rug.

De centrale bank van China kiest vaker voor dit soort indirecte maatregelen om de renminbi te steunen. Directe interventie op de valutamarkt tast namelijk de internationale status van de renminbi aan. President Xi Jinping wil juist heel graag dat de renminbi een grote rol gaat spelen in de valutawereld.

Rol renminbi beperkt in verhouding tot omvang Chinese economie

China wist de afgelopen jaren enkele mooie successen te boeken. In 2016 werd de renminbi opgenomen in het valutamandje van speciale trekkingsrechten van het Internationaal Monetair Fonds. Twee jaar later werd er bovendien voor het eerst future-contracten voor olie verhandeld in renminbi in plaats van dollars. Deze gebeurtenissen hebben echter voornamelijk een symbolische lading.

Hoewel de Chinese economie na de Amerikaanse de grootste ter wereld is, is het aandeel van de Chinese munt in de valutahandel slechts iets meer dan 2 procent. Daarmee moet de renminbi niet alleen euro en dollar, maar ook het Britse pond en de Japanse yen voor laten gaan.

Renminbi krijgt zetje in de rug

Van belang voor de korte termijn is dat op 16 oktober het vijfjaarlijkse congres van de Communistische Partij begint. Die bijeenkomst is mede een belangrijke reden waarom de centrale bank de renminbi juist nu een steun in de rug geeft.

Sinds dit voorjaar is de munt met bijna 10 procent gedaald ten opzichte van de dollar tot het laagste niveau in twee jaar. Die glijvlucht wakkert economische onzekerheid aan en leidt tot de uitstroom van kapitaal.

Aangezien president Xi graag een sterke economie ziet in de aanloop naar de verkiezingen voor zijn derde presidentstermijn, komt de boost voor de renminbi niet als een verrassing.

Maar zelfs als het lukt om de daling een halt toe te roepen, is het onwaarschijnlijk dat de renminbi de komende jaren een grotere rol gaat spelen in de valutawereld. Dat laat echter onverlet dat de adoptie van de digitale renminbi verder kan groeien.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.