Op de markt van cryptomunten is de speculatieve hype compleet. Dat is niet alleen te zien aan de ongekende stijgingen van de grootste virtuele munt, de bitcoin. Speculanten met cryptotekens in de ogen zijn ook koortsachtig op zoek naar ‘onontdekte’ alternatieven.

Je weet immers maar nooit of het goed blijft gaan met de bitcoin – zie hiervoor ook dit artikel: De Zweedse mede-oprichter van de site bitcoin.com heeft al z’n bitcoins verkocht.

Vrijwel dagelijks schiet er een virtuele munt – er zijn er al meer dan duizend in omloop – onverwachts met tientallen procenten omhoog.

Neem bijvoorbeeld de Qtum, die dinsdag plots 100 procent in de plus stond. Deze virtuele munt uit China, wordt op de de site allesovercrypto.nl omschreven als een “mix tussen bitcoin en ethereum” – met goedkeuring van de Chinese overheid, dus wat wil je nog meer?

Business Insider licht (naast de bitcoin) 6 cryptomunten uit die de afgelopen weken bizarre koersstijgingen doormaakten. Van groot naar iets kleiner.


Bitcoin  - de meest recente opmars van de grootste cryptomunt (marktwaarde $318 miljard) begon rond 13 november. Sindsdien is de bitcoin zo'n 215 procent gestegen.


Ethereum  - de belangrijkste rivaal van de bitcoin werd rond 10 december pas echt bevangen door de cryptokoorts. Sindsdien steeg de koers met zo'n 90 procent tot 869 dollar. Let wel: begin dit jaar was ethereum 8 dollar waard.


Bitcoin Cash - het afgesplitst broertje van de bitcoin heeft als voordeel dat transacties op het netwerk van bitcoin cash veel sneller verwerkt kunnen worden. De 'uitbraak' van bitcoin cash stamt van 13 december. Sindsdien is de koers zo'n 50 procent gestegen.


Ripple - de cryptomunt die vooral wordt gezien als een middel om internationale betalingen te doen, is ook rond 12 december ontketend. Sindsdien steeg de koers met zo'n 185 procent.


Litecoin - een andere bitcoin variant die niet mag ontbreken. Deze cryptomunt begon rond 8 december aan een waanzinnige opmars en steeg sindsdien met zo'n 270 procent.


Cardano - Tot voor kort een niet zo bekende cryptomunt, maar sinds december plots eentje die bij de top 10 van grootste cryptomunten zit. Cardano presenteert zich als een 'technologisch platform' dat geschikt is voor financiële applicaties toegepast op individuen, bedrijven en overheden. De koers steeg sinds 14 december met liefst 300 procent.


Qtum - China mag dan van plan zijn ongereguleerde cryptomunten zoals de bitcoin het leven zuur te maken. Een eigen cryptomunt die de zegen heeft van de overheid heeft in potentie veel te bieden. Het Chinese Qtum, dat gepresenteerd wordt als een 'mix van bitcoin en ethereum' is sinds vrijdag 15 december met bijna 257 procent gestegen.


LEES OOK: Bitcoin veilig bewaren? Let op deze do’s en don’ts voor de bitcoin en andere cryptomunten