- v
- Beide platforms worden verdacht van “het faciliteren van witwassen van mogelijk door misdrijf afkomstige cryptovaluta”.
- Er is beslag gelegd op voor in totaal 7 miljoen euro aan cryptovaluta.
- Lees ook: Witwassen van via hacks gestolen cryptomunten neemt verder toe in komende 2 jaar: aanpak van criminelen blijkt lastig
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft in samenwerking met een speciaal team van de politie en met justitie twee grote cryptovaluta-wisseldiensten offline gehaald, is donderdag bekendgemaakt. Deze beide diensten worden verdacht van “het faciliteren van witwassen van mogelijk door misdrijf afkomstige cryptovaluta”, meldt de FIOD in een verklaring.
Servers van de beide diensten zijn op meerdere locaties offline gehaald en er is beslag gelegd op cryptovaluta ter waarde van 7 miljoen euro. De servers zijn in beslag genomen en worden onderzocht.
Een van de diensten is Cryptex, volgens de FIOD een dienstverlener die veel verschillende criminele geldstromen faciliteerde, zoals losgeld na het plaatsen van ransomware. “Cryptex maakte gebruik van de Nederlandse infrastructuur”, aldus FIOD.
De andere dienst heet pm2btc, waarop gebruikers cryptovaluta om konden zetten naar nationale valuta en vice versa. “Het vermoeden was dat veel criminelen deze cryptowisseldienst gebruikten, die eveneens gebruikmaakte van infrastructuur in Nederland.”
Marktmisbruik groot risico bij cryptobeleggingen
Marktmisbruik met crypto's is volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) "wijdverspreid", zo meldt de financiële toezichthouder donderdag in een rapport. Groepen beleggers kunnen de waarde van cryptomunten kunstmatig opdrijven om ze daarna met veel winst weer van de hand te doen.
Cryptobeleggers kunnen door de zogenoemde 'pump en dump'-praktijken fors worden gedupeerd, volgens de AFM. Op 30 december wordt deze vorm van marktmanipulatie onder de nieuwe cryptowetgeving verboden. Vooruitlopend daarop heeft de AFM onderzoek gedaan naar de manieren waarop het misbruik plaatsvindt.
Op voorhand worden veel crypto's tegen een lage prijs ingekocht. Vervolgens worden berichten over de crypto verspreid waarbij buitensporige rendementen worden beloofd. Daarbij wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van zogeheten 'finfluencers', een samentrekking van financial en influencer. Door deze berichten stijgt de koers van de crypto snel, zodat ze met enorme winsten weer kunnen worden verkocht. De andere beleggers blijven vervolgens achter met een vrijwel waardeloze cryptomunt en een flink verlies.
"Wij maken ons zorgen om deze wijdverspreide vorm van marktmanipulatie", zegt AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. "De mogelijke voordelen van digitale innovaties op basis van crypto's kunnen alleen ten volle worden gerealiseerd als er sprake is van duurzaam vertrouwen in de sector."