• De voormalige cryptomiljardair Sam Bankman-Fried zit weliswaar in de gevangenis, maar hij houdt zich nog steeds bezig met de cryptowereld.
  • Bankman-Fried geeft zijn bewakers tips over beleggen in crypto, meldt The New York Times.
  • Sinds augustus 2023 verblijft hij in een gevangenis in New York.
  • Lees ook: Bitcoin passeert $60.000 en heeft hoogste stand ooit in het vizier

De voormalige cryptomiljardair Sam Bankman-Fried is niet langer het goudhaantje van de cryptowereld. Toch geeft hij nog altijd met veel plezier beleggingstips, schrijft The New York Times.

De oprichter van de volledig in elkaar gestorte cryptobeurs FTX geeft zijn bewakers in de gevangenis volgens bronnen van de krant adviezen over crypto en is vooral enthousiast over de cryptomunt Solana.

Bankman-Fried zit sinds augustus vast in Brooklyn’s Metropolitan Detention Center in New York, een gevangenis die berucht is vanwege de slechte leefomstandigheden.

Maar slechte hygiëne is waarschijnlijk niet het enige probleem waar Bankman-Fried mee kampt. Gevangenen hebben geen toegang tot internet en mogen alleen een radio of MP3-speler hebben. En dat is volgens Michael Lewis, schrijver van het boek Going Infinite over de opkomst en val van FTX, een serieus probleem voor Bankman-Fried.

"Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat hij het prima uit zou kunnen houden in de gevangenis als hij internet zou hebben", zei Lewis afgelopen jaar tegen het tv-programma 60 Minutes. "Maar zonder een constante stroom van informatie om op te reageren, wordt hij denk ik gek".

Sam Bankman-Fried hoort in maart wat zijn straf wordt

De ouders van Bankman-Fried, Joseph Bankman en Barbara Fried, hebben de rechtbank brieven geschreven met verzoeken om hun zoon meer faciliteiten te geven. Zijn moeder schreef dat ze echt bang is "voor het leven van Sam in de gevangenis."

"De manier waarop Sam zich presenteert, zijn onvermogen om sociale signalen op te pikken en zijn naïeve geloof in de kracht van feiten en argumenten om meningsverschillen op te lossen, brengen hem in groot gevaar", schreef zijn moeder.

De oprichter van FTX werd in november 2023 schuldig bevonden aan zeven aanklachten van fraude en samenzwering. Hij hoort op 28 maart hoe hoog de straf wordt. Er hangt hem tot 110 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Dinsdag zei de advocaat van van Bankman-Fried, Marc Mukasey, dat een gevangenisstraf van honderd jaar "grotesk" en "barbaars" zou zijn. Volgens Mukasey zou Bankman-Fried een veel kortere gevangenisstraf van 5 tot 6,5 jaar moeten krijgen.

"Hij moet een straf krijgen die niet langer dan noodzakelijk is om hem weer in een productieve rol te kunnen laten terugkeren in de samenleving", stelt zijn advocaat.

LEES OOK: De vader van de gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried was teleurgesteld, toen het bedrijf van zijn zoon hem een vergoeding van $200.000 bood in plaats van $1 miljoen