• Sinds 2020 geldt voor Nederlandse financiële dienstverleners op de cryptomarkt een toezichtsregime van De Nederlandsche Bank (DNB).
  • Er zijn in toenemende mate ook buitenlandse cryptofora actief op de Nederlandse markt, maar die vallen veelal buiten het toezicht van DNB, signaleert Het Financieele Dagblad.
  • Nederlandse crypto-aanbieders vrezen voor oneerlijke concurrentie.
  • Lees ook: 6 spectaculaire grafieken van tien jaar bitcoin die de crash van 2022 in perspectief plaatsen

Nederlandse handelsplatforms en financiële dienstverleners voor cryptovaluta moeten sinds 2020 voldoen aan toezichtsregels van De Nederlandsche Bank (DNB). Daar is een speciaal register voor opgesteld voor bedrijven die door een screening zijn gekomen. Maar er is toenemende concurrentie van buitenlandse crypto-aanbieders die buiten het toezichtsregime van DNB opereren, zo meldt Het Financieele Dagblad maandag.

Registratie bij DNB is sinds mei 2020 verplicht voor alle bedrijven die in Nederland diensten leveren voor het wisselen of opslaan van bitcoins en andere cryptomunten. Dit toezicht is bedoeld om witwassen en financiering van terrorisme via virtuele munten tegen te gaan.

Crypto-ondernemingen moeten zich registeren bij de toezichthouder, transacties in de gaten houden en de identiteit van klanten verifiëren. Bestuurders en aandeelhouders met een belang groter dan 10 procent worden getoetst.

Intussen zijn ook internationale cryptobeurzen actief op de Nederlandse markt, waar ze reclame maken. Dit geldt voor partijen als Crypto.com, Bitpanda, KuCoin en Kraken, zo blijkt uit een inventarisatie van het FD.

Voor KuCoin, dat gevestigd is op de Seychellen, geldt zelfs dat er een Nederlandstalige app is en dat het bedrijf bezig is om een kantoor in Amsterdam te openen. Het bedrijf wil tegenover het FD geen informatie geven over het contact met DNB en geeft aan licenties te hebben in andere Europese landen.

Bij Nederlandse crypto-aanbieders leven er zorgen over oneerlijke concurrentie, aangezien de DNB-registratie en het toezichtsregime extra kosten met zich meebrengen. "'Bijna twee jaar na ingang van de Nederlandse wet is er nog geen enkele boete uitgedeeld aan partijen die er willens en wetens een loopje mee nemen", geeft Patrick van der Meijde van branchevereniging Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland aan tegenover het FD.

De toezichthouder zegt op zijn beurt tegen de krant per geval te beoordelen of de wet wordt overtreden.

LEES HIER het hele artikel bij het FD over buitenlandse partijen op de Nederlandse cryptomarkt