Het ineenstorten van cryptobeurs FTX afgelopen maand toont aan dat de neergang van de cryptosector nog niet voorbij is. Het gebrek aan transparantie in de sector maakt crypto een “spel voor insiders”, volgens blockchainstrateeg Paul Brody van consultant EY.

“De neergang van crypto is nog zeker niet voorbij”, zei Brody dinsdag in een interview met tv-zender CNBC. “De belofte van crypto was dat financiële transacties transparanter zouden worden zonder centrale bank in het systeem. Het tegendeel is gebleken. Crypto is extreem ondoorzichtig.”

Dat kwam aan het licht met de ineenstorting van prominente cryptobedrijven dit jaar, met als voorlopig dieptepunt het omvallen van cryptohandelsplatform FTX van ondernemer Sam Bankman-Fried. Dat veroorzaakte een schokgolf in de rest van de sector.

Bij de afwikkeling van het faillissement van FTX is gebleken dat sprake was van een chaotische boekhouding en extravagante aankopen met middelen van de onderneming. Dat heeft het vertrouwen van voormalige gebruikers enorm aangetast.

Maar het probleem zit dieper dan alleen de rotte appels in de cryptosector, volgens Brody. Gebruikers hebben vaak niet de mogelijkheid om cryptobedrijven goed door te lichten, zelfs wanneer bedrijven transparant zijn over de algoritmes die ze gebruiken. Hij merkte op dat zijn eigen team bij EY claims cryptobedrijven vaak “moeilijk te doorgronden” vindt.

“In sommige gevallen zijn het vooral mooie woorden”, aldus Brody. “De regels zijn ingewikkeld en daarom is het een spel voor ingewijden.”

Brody voorspelt dat gebruikers in toenemende mate op zoek gaan naar bedrijven die ze kunnen vertrouwen en die onder toezicht staan.

Financiële experts roepen al langer dat overheidsinstanties de duimschroeven moeten aandraaien bij cryptobedrijven. In de VS heerst ontevredenheid over de huidige aanpak van markttoezichthouder SEC, die cryptobedrijven vraagt om “langs te komen” om te praten over mogelijkheden om gereguleerd te worden.

LEES OOK: Beleggen in crypto in tijden van recessie: 5 do’s and don’ts