• Een hoge bestuurder in Zimbabwe zegt dat zijn land onderzoekt of cryptomunten een wettig betaalmiddel kunnen worden.
  • De regering raadpleegt bij het ontwikkelen van cryptobeleid zowel bedrijven als burgers.
  • De stappen die Zimbabwe neemt, volgen op de beslissing van El Salvador in september om bitcoin te accepteren als wettig betaalmiddel.

De regering van Zimbabwe onderzoekt hoe cryptomunten kunnen worden gebruikt als wettig betaalmiddel. Volgens de hooggeplaatste bestuurder Charles Wekwete wordt het bedrijfsleven gevraagd om hun mening en worden ook burgers geconsulteerd.

Wekwete werkt namens het kabinet aan een digitale overheid en zegt dat autoriteiten wereldwijd worstelen met hun cryptobeleid, omdat de gevolgen van het implementeren van cryptomunten nog niet duidelijk zijn. Dat komt deels doordat crypto “fundamenteel verschilt van eerdere financiële instrumenten”, stelt hij.

Daarnaast zijn er veel zorgen over het grensoverschrijdende karakter van crypto en de risico’s op witwassen en illegale geldstromen. Daardoor zijn Zimbabwe en andere landen terughoudend met zich openstellen voor cryptomunten.

“Daarom heeft de regering een mechanisme ingesteld om meningen uit verschillende van de samenleving te verzamelen en op basis daarvan beleid te formuleren”, legt hij uit. “Op enig moment zal de regering met een beslissing en een verklaring komen, maar zover zijn we nog niet. Het consultatieproces is al wel in gang gezet.”

Cryptomunten in opkomst in Afrika

Crypto heeft het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen in Afrika. Volgens Chainalysis is de adaptatie van cryptomunten op het continent in twaalf maanden tijd met 1.200 procent toegenomen. Veel Afrikanen zijn dol op digitale munten, omdat ze dan geen last hebben van allerlei beperkingen die banken en andere instellingen opleggen.

Zimbabwe staat in het rapport van Chainalysis op de 61e plaats wereldwijd wat betreft de adaptatie van crypto. In 2016 had de centrale bank van het land instituten nog opgedragen te stoppen met transacties in digitale valuta vanwege het risico op illegale activiteiten.

Maar afgelopen oktober zei de Zimbabwaanse minister van Financiën, Mthuli Ncube, dat crypto "niet te stoppen" is. Hij merkte daarbij op dat zo'n 30 procent van de jongeren investeert in digitale valuta. Hij stelde daarbij wel duidelijk dat regulering hard nodig is en zei dat de regering met beleggers samenwerkt om op crypto gebaseerde ETF's te ontwikkelen.

De stappen die Zimbabwe neemt volgen op de beslissing van El Salvador in september om bitcoin te accepteren als wettig betaalmiddel in de hoop de economie een impuls te geven. President Nayib Bukele kondigde afgelopen week aan dat de winsten die met bitcoin zijn gemaakt, worden gebruikt om 20 scholen te bouwen en een dierenartsenpraktijk.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Ether bereikt nieuw recordniveau: cryptomarkt voor het eerst meer dan $3.000 miljard waard