Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Ondanks de crash op de cryptomarkt de afgelopen maanden blijven beleggers geld inleggen in cryptofondsen, constateert zakenkrant The Financial Times. De totale waarde van de cryptomarkt daalde van de piek in november 2021 van zo’n 3.200 miljard dollar naar minder dan 1.000 miljard dollar nu.

Vaak hebben mensen de neiging zich als kuddedieren te gedragen en hun heil elders te zoeken bij een ‘bear market’, een langere periode van dalende koersen. Maar bij veel cryptofans ligt dat anders. Uit gegevens van TrackInsight blijkt dat er dit jaar wereldwijd netto 379 miljoen dollar extra in crypto-ETP’s is gestoken (Exchange Traded Products). Dat zijn beleggingsfondsen die blootstelling bieden aan cryptovaluta.

“Dat is verrassend omdat we bij riskante beleggingen die hoge rendementen kunnen opleveren, meestal zien dat het geld de performance volgt”, zegt Todd Rosenbluth van onderzoeksbureau VettaFi tegen The Financial Times. “Maar deze beleggers hebben een groot geloof in de potentie op langere termijn van crypto en de waarde die het toe kan voegen aan hun portfolio. Daarom proberen ze juist te profiteren van de volatiliteit in plaats van ervoor weg te lopen.”

Ook de oprichting van nieuwe cryptofondsen wijst erop dat beleggers vertrouwen houden in crypto. In de eerste zeven maanden van 2022 zagen volgens TrackInsight in totaal 39 nieuwe crypto-ETP’s het levenslicht. Het tempo van het oprichten van nieuwe fondsen komt overeen met de 68 nieuwe ETP’s die in het hele kalenderjaar 2021 zijn opgericht.

“De basisgedachte van een ETP is dat het een bepaald type belegger toegang geeft tot crypto die niet zelf een wallet aan zou gaan maken, al dan niet om juridische redenen”, zegt analist Kenneth Lamont van Morningstar tegen The Financial Times. “Daarom verbaast het me niet dat er veel interesse voor is”.

Belanstelling van institutionele beleggers voor crypto

Ook grote vermogensbeheerders beginnen belangstelling te tonen. Zo ontvouwde Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, in augustus plannen voor een privé-trust voor de bitcoin in de Verenigde Staten. En dat terwijl CEO Larry Fink in 2017 nog zei dat de “bitcoin laat zien hoeveel behoefte er wereldwijd is aan witwasmogelijkheden”.

Analist Rosenbluth zegt dat hij had verwacht dat “de ontwikkeling van beleggingsproducten voor cryptovaluta zou vertragen, omdat beleggers met die strategieën geld verliezen in 2022.” Daarom zegt hij “verbaasd te zijn dat vermogensbeheerders bereid zijn geduldig te zijn en te wachten tot de slinger weer de andere kant op gaat richting betere prestaties op langere termijn.”

Analist Kenneth Lamont denkt ook de relatieve nieuwigheid van crypto-ETP’s aantrekkelijk is voor beleggers. “Er heerst in de sector duidelijk het idee dat iedereen er deel van uit wil maken”, zegt hij tegen The Financial Times. “Het is een nieuwe vorm van vermogen. Dat koersen wereldwijd sterk zijn gedaald, betekent niet dat het geen blijvertje is op welke manier dan ook.”

LEES OOK: Deze cryptomunt doet het wel goed in 2022: de digitale renminbi