Het cruiseschip Diamond Princess, dat meer dan 3.770 passagiers en crewleden kan vervoeren, adverteert met het grootste traditionele Japanse bad op zee en met meer dan 20 bars en restaurants waar passagiers uit kunnen kiezen.

Maar nu onderscheidt het schip zich als tijdelijke ziekenboeg voor het grootste aantal mensen die buiten China besmet zijn met het coronavirus: tot nu toe minimaal 174 gevallen.

Het hele schip bevindt zich in complete isolatie tot 19 februari. De opvarenden zijn nog zeven dagen veroordeeld tot verplichte roomservice. Neem gerust een kijkje op je de luxueuze varende kolos.


De Diamond Princess is een drijvend woonoord geworden voor 2.666 gasten en 1.045 bemanningsleden in de haven van het Japanse Yokohama.

Foto: Het interieur van de Diamond Princess. Bron: Princess Cruises

Op 4 februari zouden de opvarenden weer voet aan land zetten na een onvergetelijke cruise, maar dat pakte net even iets anders uit. In plaats daarvan klommen functionarissen van het Japanse ministerie van Volksgezondheid in beschermende kleding aan boord om 10 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus te ontdekken.


De cruisemaatschappij vermoedt dat de besmetting ontstond na 20 januari toen een passagier uit Hong Kong in Japan aan boord stapte.

Foto: Een onderonsje in beschermende kledij. Bron: @daxa_tw via AP

De man bleef 5 dagen aan boord en stapte uit in Hong Kong. Op 1 februari werd het coronavirus bij hem vastgesteld waarna de cruisemaatschappij werd ingelicht over een mogelijke uitbraak op de Diamond Princess.


Sinds het schip in quarantaine verkeert, zijn minstens 174 van de 3.700 opvarenden positief getest op corona.

Foto: Mediscxhe functionarissen in beschermende kleding achter het stuur van een ambulance nabij de Diamond Princess. Bron: AP Photo/Eugene Hoshiko

Het coronavirus verspreidt zich snel bij nauwe contacten tussen mensen. Niet alle opvarenden kunnen getest worden. Dat is onpraktisch omdat het testen enkele dagen duurt en hierbij slijm en speeksel moet worden afgenomen.


Opvarenden schreven de afgelopen dagen "Gebrek aan medicijnen" en "Media, bedankt" op spandoeken.

Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

Maandagavond zei een bemanningslid tegen passagiers dat zo'n 1.850 passagiers (die er niet op hadden gerekend zo lang vast te zitten) om voorgeschreven medicijnen vroegen. Onduidelijk is om wat voor medicatie het gaat.


De medische staf aan boord bestaat nu uit "45 artsen, 55 verpleegkundigen en 45 apothekers, van wie de meesten vrijwilligers zijn", zei een bemanningslid dinsdag.

Bron: Twitter


Passagiers twitteren foto's van de maaltijden inclusief hun uiteenlopende beoordelingen van de roomservice.

Foto:


Een passagier twittert zelfs foto's van elke maaltijd. En klaagt nauwelijks.


Een mede-passagier is beduidend minder te spreken over de uitgedeelde noodles.


Passagiers hamsteren water...


... maar raken door hun voorraad alcoholische dranken heen.


Passagiers krijgen voedsel en water, maar ook mondkapjes.


Bemanningsleden dragen ze ook.

Foto: Bemanningslid van de Diamond Princess op zondag. Bron: AP Photo/Eugene Hoshiko

Sommige passagiers mogen een ommetje maken en wat kostbare frisse lucht inademen - maar dan alleen met een mondkapje.

Foto: Een zwembad aan boord van de Diamond Princess in 2019. Bron: Princess Cruises

Een Australische familie mocht vrijdag een uurtje naar buiten, voor het eerst frisse lucht sinds een week, bericht BuzzFeed News.


Medische deskundigen adviseren minimaal 2 meter afstand te houden van elkaar om verspreiding van het virus te voorkomen. Lastig, op een dichtbevolkt schip.

Foto:


Het grootste deel van de tijd zitten de passagiers vast op hun kamers.

Foto: Een kamer aan boord van de Diamond Princess. Bron: Princess Cruises

De "meest betaalbare" kamers aan boord hebben ramen, noch balkons. En met een oppervlakte van om en nabij de 15 vierkante meter hebben ze de omvang van een scheepscontainer met daarin twee tweepersoonsbedden, een queen bed of twee stapelbedden.


Zieke passagiers zijn van boord gehaald voor medische zorg.

Foto: Functionarissen in beschermende kledij. Bron: AP Photo/Eugene Hoshiko

Dinsdag vertelde een bemanningslid dat 65 nieuwe gevallen zijn gediagnosticeerd en dat die het schip zullen verlaten. Functionarissen brengen een prioritering aan op basis van medische noodzaak.


"We moeten ons ervan bewust zijn dat quarantaine mensen beschermt die niet in quarantaine zijn, niet de degenen op het schip", zegt epidemioloog John Lynch van de University of Washington tegen The New York Times.

Foto: Passagiers op een balkon van de Princess Diamond. Bron: AP Photo/Eugene Hoshiko

Bron: New York Times


Het schip voorziet de kamers van 8 nieuwe tv-kanalen en geeft kinderen speciale pakketten.

Diamond Princess kondigde op de tweede quarantainedag aan dat het 80 nieuwe video-on-demand-releases aanbiedt. Plus veel trivia en games zodat niemand zich hoeft te vervelen.

Een bemanningslid zei dat een "niet eerder vertoonde hoeveelheid bandbreedte" over het schip wordt uitgerold.

Was wel eerst je handen voordat je een sudoku maakt!


"We bieden onze gasten en crew ook een telefonische hulpdienst aan", zegt vicepresident Rai Caluori van Princess Cruises in een vrijdag uitgebrachte YouTube-video.

Foto: YouTube / Princess Cruises TAs

"We erkennen dat deze situatie in elk opzicht verre van ideaal is", zegt Caluori. "Een situatie als deze kan een ongelooflijke mate van stress met zich meebrengen."


"Dames en heren, opnieuw is de zon voor ons ondergegaan en hoeven we nog maar acht dagen vol te houden", zegt een bemanningslid op dinsdagavond.


Deskundigen benadrukken hoe belangrijk het is om handen te wassen. De ziekte wordt namelijk hoofdzakelijk overgebracht via slijm en speeksel.

Foto: Passagiers van de Diamond Princess wassen hun handen. Bron: @daxa_tw via AP

Vermijd het aanraken van je gezicht, en hoest of nies in je handen, zakdoek of elleboog.


Lees meer over het coronavirus: